8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 2:22
No menu items!

Croaţia a devenit luni cel de-al 28-lea membru al UE

spot_img

Croaţia a devenit luni cel de-al 28-lea membru al UE

Focuri de artificii au luminat cerul la Zagreb, în timp ce zeci de mii de croaţi din toată ţara aclamau, luni la ora locală 24.00 (01.00 ora României), aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, la 22 de ani de la proclamarea independenţei faţă de fosta Iugoslavie, relatează AFP.

“Bun venit în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în faţa mulţimii reunite la Zagreb, cu puţin timp înainte de intonarea imnului UE, “Odă bucuriei” de Beethoven, care a consacrat intrarea Croaţiei în blocul comunitar. “Este o noapte istorică. Aţi redat Croaţiei locul său în inima Europei”, a declarat el.

În discursul său, preşedintele croat Ivo Josipovici şi-a invitat compatrioţii să fie optimişti. “Să nu lăsăm norul crizei economice să ne umbrească optimismul. Criza este o provocare, o invitaţie de a face ca mâine să fie o zi mai bună decât astăzi”, a declarat el.

Pe trei scene ridicate în piaţa centrală din Zagreb, peste 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori au făcut spectacol în faţa unei mulţimi încântate. Festivităţi similare au avut loc în oraşele Split şi Dubrovnik, precum şi în Varazdin şi Riejka.

La miezul nopţii, panoul de semnalizare cu inscripţia “vamă” a fost retras în mod simbolic de la punctul de frontieră cu Slovenia, singura republică fostă iugoslavă care era membră UE (2004).

În acelaşi timp, un panou cu sigla UE a fost instalat la frontiera cu Serbia, ţară căreia Bruxelles-ul i-a dat vineri undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Preşedinţii tuturor ţărilor din Balcani s-au întâlnit la Zagreb.

În afară de lideri europeni, nicio personalitate internaţională nu şi-a anunţat participarea. Absenţa cancelarului german Angela Merkel a făcut obiectul speculaţiilor în presa locală. În pofida dezminţilor Berlinului, presa croată asigură că absenţa lui Merkel este legată de refuzul Zagrebului de a extrăda un fost şef de informaţii iugoslav căutat de justiţia germană în legătură cu uciderea unui disident croat pe teritoriul german în 1983.

Croaţia este primul stat care se alătură UE de la aderarea, în 2007, a României şi Bulgariei.

Croaţia este în recesiune din 2009, iar şomajul afectează 20 la sută dintre cei 4,2 milioane de locuitori.

R.D.