3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:34
No menu items!

Criza ucraineană: Manevre militare în Estonia, la care participă aproximativ 6.000 de militari NATO

spot_img

 estonia, manevre militare

Aproximativ 6.000 de militari NATO participă începând de luni la cele mai mari manevre militare din istoria postsovietică a Estoniei, în apropiere de frontiera cu Rusia, pe fondul tensiunilor cu Moscova în urma crizei din Ucraina, transmite EFE.

La aceste manevre, care vor dura până la 23 mai, participă militari din Brigada 172 a SUA și membri ai forțelor armate ale Marii Britanii, potrivit agențiilor de presă locale, dar și unități militare din Franța, Polonia, Lituania, Belgia și Olanda.

Polonia a trimis trei avioane de luptă Su-22 și o unitate de apărare antiaeriană, iar Franța contribuie cu un detașament de „ciberapărare”, care operează pentru prima dată.

Totodată, mai participă aproximativ 150 de parașutiști americani, în contextul deciziei NATO de a-și întări prezența militară în cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Militarii americani vor rămâne în țara baltică cel puțin până la sfârșitul acestui an.

Pe de altă parte, patru avioane de vânătoare F-16 daneze, desfășurate la baza Amari, în Estonia, participă de la începutul lunii mai la supravegherea spațiului aerian.

Cele trei republici baltice au o însemnată minoritate rusă, care în cazul Estoniei și Letoniei reprezintă în jur de 30% din populație.

Moscova a invocat apărarea populației rusofone pentru a-i sprijini pe separatiștii proruși din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ulterior de Rusia, potrivit aceleiași surse.

C.A.