-2.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 22:24
No menu items!

Criza ucraineană: Canada impune noi sancţiuni Rusiei

spot_img

 rusia steag

Canada a anunţat, luni, un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând de această dată două bănci şi nouă oficiali de rang înalt, acuzaţi de implicare în criza ucraineană, informează AFP.

“Până când Rusia nu îşi va demonstra clar respectul faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, Canada va continua să lucreze cu aliaţii săi şi cu ţările care împărtăşesc viziunile sale pentru a exercita presiuni ce vor izola şi mai mult Rusia pe plan economic şi politic”, a precizat premierul canadian Stephen Harper, prezentând noile măsuri.

Vineri, ţările din cadrul G7 au decis să impună noi sancţiuni lăsând alegerea fiecăreia dintre ţările membre.

Sancţiunile canadiene vizează 36 de oficiali ruşi de rang înalt, precum și două bănci: ExpoBank, cu sediul în Letonia dar proprietatea miliardarului rus Igor Kim, şi RosEnergoBank, care are legături cu sectorul energetic.

Canada, în care se află cea mai semnificativă comunitate de origine ucraineană din lume, cu aproximativ 1,2 milioane de persoane, a adoptat o atitudine extrem de fermă faţă de Moscova în criza provocată de alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, denunţată de occidentali drept o anexare.

Canada a fost primul stat occidental care a recunoscut independenţa Ucrainei, în decembrie 1991, iar premierul Stephen Harper a fost primul şef de guvern din G7 care a mers la Kiev după izbucnirea crizei.

C.A.