36.6 C
București
joi, 18 iulie 2024 - 14:00
No menu items!

Criza sistemului de pensii poate fi evitată

spot_img

Blocarea fondurilor publice de pensii ar putea fi evitată prin adoptarea unui sistem bazat pe conturi individuale cu acumulare, a afirmat luni ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.

”Propunerea noastră este să formăm un sistem public de pensii bazat pe conturi individuale cu acumulare, aşa încât în orice moment, din ziua în care o persoană intră pe piaţa muncii şi până la retragere, să cunoască nivelul acelui cont, să gândească singur dacă este suficient, dacă pilonul întâi plus pilonul doi de pensii îi asigură un venit decent sau dacă trebuie să-şi mai facă o pensie suplimentară în sistemul privat sau să apeleze la alte mijloace de economisire”, a declarat Mariana Câmpeanu.

Ministrul muncii a subliniat faptul că actualul sistem de pensii publice nu mai poate fi susținut, iar reformarea lui este absolut necesară.

Declaraţia ministrului muncii are ca fundal afirmaţia făcută de premierul Victor Ponta la finalul săptămânii trecute, cum că sistemul de plăţi al guvernului inclusiv pensile şi ajutoarele sociale, se va bloca săptămânile urrmătoare pentru că bugetul nu prevede bani pentru ultimele 45 de zile ale acestui an.

Ulterior, premierul a revenit spunând că va realoca un miliard de lei la rectificarea bugetară şi că guvernul a găsit resursele extrabugetare pentru a acoperi aceste deficienţe.