32 C
București
duminică, 23 iunie 2024 - 20:44
No menu items!

Criză politică în Marea Britanie. Numărul demisiilor din cabinetul lui Boris Johnson a ajuns la 50

spot_img

Încă doi miniştri au demisionat, joi, din guvernul condus de Boris Johnson, care a pierdut zeci de membri ai aparatului guvernamental. Premierul conservator refuză în continuare să plece din Downing Street 10, invocând „mandatul colosal” primit de la alegători.

Până joi dimineață, numărul plecărilor ajunsese la aproape 50.

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a anunţat, joi, că demisionează din guvernul lui Boris Johnson.

„Un guvern decent şi responsabil se bazează pe onestitate, integritate şi respect reciproc. Cu profund regret personal trebuie să părăsesc guvernul, dat fiind că eu consider că aceste valori nu mai sunt apărate”, a subliniat Brandon Lewis într-o scrisoare publicată pe Twitter şi adresată premierului Boris Johnson, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

La rândul său, ministrul britanic pentru Securitate, Damian Hinds, a părăsit, joi, guvernul, subliniind că este nevoie ca premierul Boris Johnson să plece de la putere, pentru a fi restabilită încrederea în democraţia din Regatul Unit, potrivit Reuters.

„Mai importante decât orice guvern sau lider sunt standardele pe care le susţinem în viaţa publică şi credinţa în democraţia şi în administraţia noastră publică”, a afirmat Damian Hinds în cererea sa de demisie.

Premierul britanic Boris Johnson a respins, miercuri, apelurile de a-şi da demisia, venite inclusiv din partea susţinătorilor săi loiali şi în pofida unei avalanşe de demisii din guvern, generate de o criză fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate.

Potrivit unui sondaj Savanta ComRes dat publicităţii miercuri, 72% dintre britanici consideră că prim-ministrul ar trebui să demisioneze.

Deja slăbit semnificativ de scandalul petrecerilor ilegale desfăşurate în Downing Street în timpul pandemiei de COVID-19, Boris Johnson a supravieţuit unui vot de neîncredere în propria sa tabără în urmă cu câteva săptămâni.

Însă, potrivit presei britanice, în culise, curentul anti-Johnson acţionează pentru a permite organizarea unui nou vot rapid, prin schimbarea actualei reguli care îl protejează pe şeful guvernului pentru încă 11 luni. Alegerea biroului executiv al puternicului Comitet 1922, în măsură să soluţioneze problema, urmează să aibă loc luni.

                                                                                                                  Adina Silav