11.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 22:14
No menu items!

Criza paturilor ATI se adâncește dramatic, în ciuda asigurărilor date de Iohannis și Orban

spot_img

Criza paturilor de Terapie Intensivă continuă să se adâncească, în ciuda asigurărilor date, în ultima săptămână, de autorități, în frunte cu Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit, în urmă cu o săptămână, despre situaţia de la terapie intensivă în contextul înmulţirii cazurilor de infecţie cu coronavirus, care suprasolicită sistemul medical.

„Am solicitat date despre Bucureşti, iar aici vom avea în şapte spitale o extensie a capacităţii la ATI. Iar în următoarele maximum 10 zile vom avea suplimentar 123 de paturi de terapie intensivă. Autorităţile au acţionat şi au planuri clare, bine puse la punct, pentru a asigura condițiile în secțiile ATI pentru îngrijirea pacienților care ajung acolo în stare gravă”, a declarat Klaus Iohannis, precizând că „accesarea fondurilor europene va duce încă la o creștere a capacității de gestionare a crizei”.

Totodată, Iohannis a făcut şi o evaluare generală a situaţiei de la ATI, la nivelul întregii ţări. „La acest moment, avem, conform rapoartelor din secţiile de ATI, 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toţi pacienţii, nu doar COVID, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate cu diverse surse de finanţare. La acestea se adaugă 5 unităţi de terapie intensivă mobilă, 2 spitale modulare şi un modul ATI cu un total de 169 de paturi”.

Între timp, în țară, tot mai mulți directori de spitale reclamă lipsa paturilor de Terapie Intensivă, fiind nevoie de alegerea bolnavilor care beneficiază de ventilatoare.

Medicii din Timișoara fac cu greu față numărului de bolnavi de Covid-19 care au nevoie de îngrijire medicală. 14 oameni au murit în județ în ultimele 24 de ore, iar șase dintre ei s-au stins în secțiile de la Spitalul „Victor Babeș”, duminică noaptea, pentru că n-au mai ajuns la Terapie Intensivă. Nu mai este loc, spune doctorul Virgil Musta. Iar situația se înrăutățește.

„E plin totul. La mine, pe Secția de Boli Infecțioase nu e niciun loc, în clinică nu e niciun loc, la Pneumologie s-a ocupat tot azi-noapte, secția externă de la ASCAR nu mai are niciun loc. Am avut un pacient care a venit cu salvarea, nu am știut unde să-l trimitem, am externat un pacient care respira mai greu, dar se putea duce la domiciliu, numai așa putem face. La restul le facem evaluarea și îi trimitem la domiciliu”, ne-a declarat medicul Virgil Musta, de la spitalul de la Pădurea Verde.

Secția ATI de la Institutul Marius Nasta a ajuns la capacitatea maximă, conform managerului Insitutului. Beatrice Mahler susține că sunt pacienți internați peste numărul de paturi disponibile.

„Fiecare pat care poate fi oferit unui pacient în stare foarte gravă este oferit în primele minute. O mare problemă însă în acest moment o reprezintă locurile din secția COVID unde în acest moment capacitatea de internare a fost depășită. Avem pacienți internați peste numărul de paturi astfel încât începând de ieri am început să organizăm secția și să punem paturi în zonele în care până acum erau alte spații destinate activității medicale, nu saloane” , a declarat Beatrice Mahler.

La Iași, zeci de paturi, ventilatoare și monitoare stau depozitate de câteva luni fără ca autoritățile să ia măsurile necesare pentru utilizarea lor în alte unități medicale unde ar fi nevoie.

Aparatura neutilizată se află depozitată în curtea spitalului modular din Lețcani, care a fost achiziționat cu o capacitate de 250 de paturi în total, dintre care 102 de Terapie Intensivă. Din cele 250 de paturi pot fi utilizate, de fapt, doar 118 paturi, dintre care doar 48 de Terapie Intensivă.