26.8 C
București
vineri, 2 iunie 2023 - 14:26
No menu items!

Criza migranților: Italia investighează moartea unui adolescent din Coasta de Fildeș, ținut în carantină pe o navă de croazieră

spot_img

Tânărul de 15 ani din Coasta de Fildeș a murit într-un spital după ce a fost evacuat de pe una dintre navele de croazieră unde autoritățile italiene păstrează migranții ca parte a eforturilor de limitare a răspândirii Covid-19, scrie presa internațională.

Provocările crizei migranților europeni și modul în care aceasta este agravată de coronavirus ies din nou la iveală cu rapoarte privind moartea unui adolescent migrant, după ce a fost ținut în larg pe un feribot care servește drept centru de carantină italian. Băiatul de 15 ani din Coasta de Fildeș, din Africa de Vest, ar fi murit după ce a fost ținut în carantină timp de până la două săptămâni și jumătate, cu puține sau deloc îngrijiri medicale.

The Guardian relatează că băiatul găsit mort era bolnav, deshidratat și subnutrit când a fost urcat la bordul feribotului. El a rămas pe navă, relatează ziarul până pe 30 septembrie, înainte ca medicii să-i ordone transferul la un spital de pe mal, unde a murit două zile mai târziu. Ziarul spune că a dat rezultate negative la COVID-19.

Proactiva Open Arms, o organizație non-guvernamentală non-profit dedicată protejării persoanelor care încearcă să ajungă pe mare pe Europa, fugind de conflictele armate, persecuțiile sau sărăcia din țara natală, a raportat că a salvat 276 de migranți din Mediterana la începutul lunii septembrie. ONG-ul folosește un remorcher și o navă cu vele pentru a salva migranții aflați în dificultate din ocean.

Cu navele sale la capacitate, ONG-ului i-a fost permis de către autoritățile italiene să transfere 140 de persoane către feribotul de 32.000 de tone brute GNV Allegra, care este capabil să dețină peste 1.400 de persoane și servește ca navă de carantină pentru Italia, în apropiere de Palermo, Sicilia. De la izbucnirea pandemiei care a devastat Italia, țara a folosit trei foste feriboturi pentru a găzdui migranți în larg. Conform politicii, acestea vor fi ținute în carantină timp de două săptămâni înainte de a fi debarcate pentru procesare.