7.2 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 7:57

Criză majoră în Afganistan. NATO: O soluţie politică, „mai urgentă ca oricând”

spot_img

Alianţa Nord-Atlantică a estimat că este „mai urgent ca oricând” să se găsească o soluţie politică conflictului din Afganistan, în timp ce talibanii se află la porţile capitalei Kabul, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Susţinem eforturile afganilor pentru a găsi o soluţie politică conflictului, ceea ce este mai urgent decât oricând”, a declarat pentru agenţia franceză de presă un responsabil NATO.

„Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte constant evoluţia situaţiei din Afganistan” după înaintarea fulgerătoare a talibanilor până la porţile Kabulului, a asigurat sursa citată.

„Noi ajutăm la menţinerea funcţionării aeroportului din Kabul cu scopul de a permite Afganistanului să rămână conectat la restul lumii. Ne menţinem de asemenea prezenţa diplomatică la Kabul.Securitatea personalului nostru este prioritatea noastră absolută şi ne adaptăm la evoluţia situaţiei”, a adăugat interlocutorul AFP.

Retragerea trupelor NATO din această ţară, în contextul retragerii trupelor americane anunţate de preşedintele Joe Biden, a oferit talibanilor posibilitatea de a-şi accelera revenirea la putere, notează AFP.

Gruparea islamistă radicală a asigurat că vrea să preia puterea printr-un „transfer paşnic” în zilele următoare.

La rândul lor, autorităţile afgane au confirmat că sunt în negocieri cu scopul de a evita o baie de sânge în capitală şi a preda puterea unui „guvern de tranziţie”.

SUA şi Regatul Unit au desfăşurat mai multe mii de soldaţi pentru a ajuta la evacuarea personalului lor diplomatic şi a afganilor care au lucrat pentru ei şi care se tem de posibile represalii.

Franţa a anunţat – duminică – că „prioritatea imediată şi absolută a viitoarelor ore este securitatea” rezidenţilor săi şi repatrierea acestora, în faţa „degradării foarte preocupante a situaţiei” în ţară.

Talibanii au încercuit capitala afgană după ce au învins forţele guvernamentale şi miliţiile seniorilor de război în majoritatea ţării în doar 10 zile.

Căderea capitalei Kabul ar antrena revenirea la putere a talibanilor după 20 de ani de când au fost alungaţi de trupele internaţionale, care au intervenit în Afganistan în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

R.D.