10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 11:03

Criza imigranților. Summit crucial la Bruxelles. Statele UE vor să închidă ruta balcanică

spot_img

Liderii europeni se reunesc luni din nou pentru a căuta soluții la criza migrantilor, care provoacă tensiuni la nivel comunitar.

La summitul de la Bruxelles participă și premierul turc, Ahmet Davutoglu, de a cărui cooperare se leagă toate planurile europenilor de a stopa fluxul de refugiați. Șeful Guvernului de la Ankara a purtat duminică seară discuții cu Angela Merkel și cu premierul olandez.

Unul din obiectivele discuțiilor este, potrivit unui proiect de declarație finală, închiderea totală, în zilele următoare, a așa numitei rute balcanice, prin care migranții ajung din Grecia în Europa de Vest.

“Fluxul de imigranţi clandestini care se deplasează de-a lungul statelor din vestul Balcanilor a ajuns la final: această rută este închisă, din nefericire”, se arată în proiectul care va fi prezentat luni după-amiază în cadrul summit-ului.

“UE va susţine Grecia în acest moment dificil şi va face maximumul posibil pentru a ajuta statul să gestioneze situaţia”, se mai precizează în documentul care ar urma să fie semnat de reprezentanții celor 28 de state membre, citat de cotidianul francez “Le Figaro”.

România va fi reprezentată la reuniunea de la Bruxelles de premierul Dacian Cioloș.

Astfel, potrivit unui anunț al Executivului, luni, în prima zi a vizitei la Bruxelles, premierul va participa la dejunul de lucru al șefilor de stat sau de guvern ai țărilor Uniunii Europene cu Turcia, precum și la reuniunea informală a membrilor Consiliului European.

“Discuțiile liderilor Uniunii Europene cu Turcia vor avea la bază evaluarea Comisiei Europene publicată înaintea summit-ului cu privire la stadiul implementarii Planului de Acțiune cu Turcia, precum și rezultatul discuțiilor preliminare cu Turcia la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene. Obiectivul summit-ului este identificarea progreselor în implementarea Planului de acțiune și în ameliorarea substanțială a situației din teren, în special din perspectiva reducerii fluxurilor migratorii și a combaterii migrației ilegale”, potrivit guvernului.

R.D.