35.7 C
București
joi, 29 iulie 2021 - 15:43

CRIZA IMIGRANȚILOR. 97 de refugiați, salvați de polițiști de frontieră români în Marea Egee

spot_img

Polițiștii de frontieră de pe nava MAI 1104 a Gărzii de Coastă, aflați în Grecia în cadrul Operațiunii Maritime Comune “Poseidon Rapid Intervention”, coordonată de Agenția FRONTEX, au salvat 97 de migranți care se aflau în pericol de înec în apele internaționale ale Mării Egee.

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) au precizat, într-un comunicat de presă, că sâmbătă, nava MAI 1104, aflată în misiune de supraveghere a frontierelor externe ale Uniunii Europene, a primit o solicitare din partea LCC (Centrul Local de Coordonare) Chios pentru salvarea mai multor migranți care se aflau în pericol de înec în apele internaționale ale Mării Egee.

Polițiștii de frontieră români au ajuns la locul indicat unde au identificat o ambarcațiune gonflabilă pe care se aflau mai multe persoane (copii, femei și bărbați). După evaluarea situației, polițiștii de frontieră au transbordat la bordul navei Gărzii de Coastă toate cele 49 de persoane (16 copii, 9 femei, 24 bărbați). Au fost efectuate procedurile specifice în astfel de cazuri la bordul navei, ocazie cu care polițiștii de frontieră le-au oferit migranților asistență, prim-ajutor și hrană, mai precizează oficialii IGPF.

Ulterior, migranții au fost debarcați în portul din Chios și predați autorităților grecești, pentru efectuarea procedurilor specifice.

Mai mult, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, echipajul navei MAI 1104 a identificat o altă ambarcațiune gonflabilă, pe care se aflau 48 de persoane (13 copii, 12 femei și 23 bărbați). Polițiștii de frontieră au transbordat la bordul navei persoanele aflate în dificultate, acordându-le asistență și hrană, după care le-au dus în siguranță în portul din Chios, unde au fost preluate de autoritățile elene.

La finalizarea acțiunii, nava MAI 1104 și-a reluat misiunea în cadrul operațiunii Frontex.

R.D.