26.8 C
București
marți, 3 august 2021 - 12:51

Criza din Ucraina: Acordul de încetare a focului este în pericol. Update

spot_img

Kievul și diplomații americani acuză intervențiile directe ale militarilor și echipamentelor din Rusia

ukr

Update 17.35

Intensificarea luptelor este generată de încercarea rebelilor de a-și extinde teritoriile controlate înainte de intrarea în vigoare a acordului, care prevede crearea unei zone-tampon și retragerea armelor grele. Principalul punct pe care se concentrează rebelii este Debalțeve, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de Reuters.

Update 14.40

Armata Ucrainei a anunțat că șapte militari au fost uciși și 23 răniți în ultimele 24 de ore.

Update 13.20

Separatiștii proruși distrug orașul Debalțevo, nod feroviar strategic din estul Ucrainei, a afirmat Viaceslav Abroskin, șeful poliției regionale pro-Kiev, citat de AFP. ”Rebelii distrug Debalțevo. Tirurile de artilerie împotriva imobilelor de locuințe și clădirilor administrative nu încetează. Orașul este în flăcări”, a scris Abroskin pe contul său de Facebook. Comisariatul de poliție al orașului a fost lovit de tiruri cu rachete Grad, care aparțin armatei Federației Ruse.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a avertizat că acordul de încetare a focului din estul țării, care ar trebui să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, este în ”mare pericol”, în contextul intensificării luptelor dintre forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși.

Poroșenko a acuzat Rusia de susținerea ofensivei militare din ultimele zile, în pofida înțelegerii de joi, de la Minsk.

În orașul Donețk, aflat sub controlul rebelilor, au fost auzite tiruri de artilerie, în prima parte a zilei de sâmbătă, iar luptele au continuat în jurul punctelor-cheie Debalțeve și Mariupol.

Vineri, peste zece civili au fost uciși în cursul bombardamentelor din estul Ucrainei, potrivit BBC. Armata Ucrainei și separatiștii din regiunile Donețk și Luhansk se acuză reciproc de atacarea zonelor rezidențiale.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică pentru a lua în discuție situația.