4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 18:14
No menu items!

Criza din SUA: Obama îşi anulează turneul în Asia

spot_img

Preşedintele american Barack Obama a decis să îşi anuleze întregul turneu în Asia, care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna viitoare, din cauza crizei bugetare în curs în Statele Unite, a anunţat joi seara Casa Albă. „Având în vedere paralizia guvernului federal, deplasarea preşedintelui Obama în Indonezia şi Brunei a fost anulată. Preşedintele a luat această decizie din cauza dificultăţii de a organiza o deplasare” în această perioadă, a precizat executivul SUA într-un comunicat, citat de AP şi AFP.  Potrivit aceleiaşi surse, secretarul de Stat John Kerry va conduce delegaţiile americane din Indonezia şi Brunei, unde vor avea loc Forumul Cooperării Asia-Pacific, începând de luni (în prezenţa a 21 de ţări din regiune), apoi summitul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi cel al Asiei de Est, începând de miercuri. Obama își scurtase deja turneul planificat în regiune, anulând etape prevăzute iniţial în Malayezia şi Filipine, din cauza crizei bugetare.  Purtătorul de cuvânt al preşedintelui american, Jay Carney. a asigurat că Obama intenţionează „să continue să colaboreze cu aliaţii şi partenerii (Statelor Unite) în regiunea Asia-Pacific şi să revină în regiune la o dată ulterioară”, care nu a fost precizată.  În lipsa unui acord privind bugetul în Congresul american, administraţiile centrale ale Statelor Unite sunt parţial închise de marţi dimineaţă la 4.00 GMT.   Joi nu s-a făcut niciun progres, în timp ce Camera Reprezentanţilor, dominată de opoziţia republicană, a votat măsuri parţiale şi temporare de care erau siguri că vor fi respinse de Senatul cu majoritate democrată şi Casa Albă. C.A.

Preşedintele american Barack Obama a decis să îşi anuleze întregul turneu în Asia, care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna viitoare, din cauza crizei bugetare în curs în Statele Unite, a anunţat joi seară Casa Albă.

Având în vedere paralizia guvernului federal, deplasarea preşedintelui Obama în Indonezia şi Brunei a fost anulată. Preşedintele a luat această decizie din cauza dificultăţii de a organiza o deplasare” în această perioadă, a precizat executivul SUA într-un comunicat, citat de AP şi AFP.

Potrivit aceleiaşi surse, secretarul de Stat John Kerry va conduce delegaţiile americane din Indonezia şi Brunei, unde vor avea loc Forumul Cooperării Asia-Pacific, începând de luni (în prezenţa a 21 de ţări din regiune), apoi summitul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi cel al Asiei de Est, începând de miercuri.

Obama își scurtase deja turneul planificat în regiune, anulând etape prevăzute iniţial în Malayezia şi Filipine, din cauza crizei bugetare.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui american, Jay Carney. a asigurat că Obama intenţionează „să continue să colaboreze cu aliaţii şi partenerii (Statelor Unite) în regiunea Asia-Pacific şi să revină în regiune la o dată ulterioară”, care nu a fost precizată.

În lipsa unui acord privind bugetul în Congresul american, administraţiile centrale ale Statelor Unite sunt parţial închise de marţi dimineaţă la 4.00 GMT.

Joi nu s-a făcut niciun progres, în timp ce Camera Reprezentanţilor, dominată de opoziţia republicană, a votat măsuri parţiale şi temporare de care erau siguri că vor fi respinse de Senatul cu majoritate democrată şi Casa Albă.

C.A.