17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 4:38
No menu items!

CRIZA DIN CRIMEEA: Premierul Ucrainei: Rusia a declarat „RĂZBOI”. Putin acceptă un „grup de contact” pentru „a demara dialogul”. Kerry reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei

spot_img

crimea ucraina

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, cere Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o „declaraţie de război” şi avertizând că există riscul unui „dezastru”. Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea. Ucraina a decis închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare.

Vladimir Putin a discutat, prin telefon,duminică seară, cu Angela Merkel și a acceptat o propunere avansată de aceasta privind crearea unui „grup de contact” pentru a demara „dialogul politic” asupra Ucrainei, a anunțat duminică guvernul german, relatează AFP.

„Președintele Putin a acceptat propunerea cancelarul de stabili imediat o misiune de anchetă, precum și un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru a demara dialogul politic”, se arată într-un comunicat al guvernului federal de al Berlin.

În cursul discuției telefonice, cancelarul „i-a reproșat președintelui rus că a încălcat dreptul internațional prin intervenția rusă, inacceptabilă, în Crimeea”, potrivit documentului citat.

Angela Merkel i-a reproșat îndeosebi încălcarea Memorandumului de la Budapesta, din 1994, în care Rusia și-a luat angajamentul să respecte independența și suveranitatea Ucrainei în frontierele existente, precum și a Tratatului privind flota rusă din Marea Neagră, din 1997.

Secretarul de Stat american, John Kerry, se va deplasa marţi la Kiev, cu scopul de a-şi arăta sprijinul pentru autorităţile interimare ucrainene, în contextul în care trupele ruse deţin controlul total asupra Crimeei, au anunţat duminică oficiali americani, relatează AFP.

„Pe 4 martie, la Kiev, secretarul de Stat Kerry se va întâlni cu reprezentanţii noului Guvern ucrainean, liderii (Parlamentului) şi membri ai societăţii civile”, a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

În Ucraina, şeful diplomaţiei americane „va reafirma sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit comunicatului.

C.A.