16.2 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 19:20

Criză de vaccin: Imunizarea vârstnicilor din România nu va fi posibilă până în aprilie

Nicio persoană cu vârsta peste 65 de ani nu se va putea programa pentru vaccinare până în data de 15 martie, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă. Informația, coroborată cu plafinicarea aprovizionării cu vaccin în România arată că această criză se prelungește până la 1 aprilie.

Luna viitoare vor intra în România aproximativ 2 milioane de doze, conform secretarului de stat din Ministerul Sănătății Andrei Baciu. Însă calendarul de livrare arată până la sfârșitul lunii martie nu vor putea fi imunizate nici măcar jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

În România sunt 3,5 milioane de oameni în această categorie. Până acum, doar 221.000 dintre ei au primit cel puțin o doză de vaccin.

În următoarele două săptămâni din luna februarie vor ajunge în țară încă 800.000 de doze de vaccin, conform secretarului de stat Baciu. Dacă datele de livrare și cantitățile vor fi respectate de producători, înseamnă că până la începutul lunii aprilie ar putea fi inoculate aproape 4 milioane de doze, ținând cont că până în data de 15 februarie au fost făcute 1.150.000 de doze.

Valeriu Gheorghiță a avertizat că este necesară reducerea consumului de alcool în perioada de vaccinare, cifra anunțată, marți, de autorități arătând că s-au înregistrat pest 3.5000 de reacții adverse la ser.