12.9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 20:04

Criza de hipoglicemie la diabetici, depistată de câini

spot_img

dog smelling

Câinii sunt capabili să depisteze începutul unei crize de hipoglicemie la persoanele cu diabet, datorită simțului olfactiv extraordinar, relatează passionsante.be.

Cercetătorii de la Universitățile din Bristol și Dundee, din Marea Britanie, au studiat capacitatea câinilor de a simți scăderea glicemiei (nivelul zahărului din sânge), proces obișnuit la diabetici. Se știe că în cazul hipoglicemiei se modifică mirosul respirației și transpirației, iar reacția câinilor a fost confruntată cu probe de sânge.

La acest studiu au participat aproximativ 20 de oameni, cu vârste cuprinse între 5 și 66 de ani.

După testarea care a durat câteva luni, majoritatea participanților au afirmat că au încredere totală în câinele lor, că îi va avertiza atunci când zahărul din sânge începe să scadă, astfel vor putea să reacționeze imediat.

Toți au afirmat o scădere a frecvenței crizelor de hipoglicemie, iar analizele de sânge au arătat că în 80% din cazuri reacția câinilor a fost perfect justificată.

Cercetătorii britanici recunosc că  dresarea câinilor la scară largă, pentru acest scop, este dificilă, mai ales din punct de vedere financiar, însă au observat că oamenii din cadrul studiului au apreciat compania câinelui lor.

D.M.