3.5 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 22:57
No menu items!

Criză acută de sânge în spitalele din Iaşi

spot_img

Mai multe intervenţii chirurgicale au fost amânate în ultimele zile

transfuzie-sange

Spitalele din Iaşi reclamă că se confruntă cu o criză acută de sânge în această perioadă. Mai multe intervenţii chirurgicale au fost amânate, iar în unele unităţi medicale au fost începute campanii în rândul angajaţilor şi al pacienţilor pentru a promova donarea de sânge.

Unităţile medicale din judeţul Iaşi care se confruntă cu problemele cele mai mari sunt Spitalul “Sfântul Spiridon”, Institutul de Boli Cardio Vasculare şi Institutul Regional de Oncologie, transmite MEDIAFAX.

Sunt operaţii care se amână din lipsă de sânge. Noi tragem semnale de alarmă tot timpul şi sperăm într-o rezolvare, dar sunt puţini donatori, intervin şi perioadele de concediu şi e mai greu de obţinut sânge. Operaţiile sunt din ce în ce mai dificile, există multă traumă care necesităţi cantităţi enorme de sânge. Iar spitalul nostru este ca o uzină unde sunt aduse cazuri din toate judeţele.

Gabriel Perianu 
medic primar, Spitalul de Urgenţă “Sfântul Spiridon” din Iaşi

Reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iaşi spun că unul dintre motivele pentru criza de sânge cu care se confruntă este perioada vacanţelor şi concediilor, situaţie care a dus la reducerea numărului donatorilor la jumătate faţă de alte luni ale anului.

Potrivit acestora, pentru a asigura necesarul de sânge este nevoie de minimum 80 de donări zilnice, echivalentul a 40 de litri de sânge, în timp ce în această perioadă se fac aproximativ 50 de donări pe zi.

Lucian Mera