13.4 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 0:59

Cristina Kirchner dizolvă principalul serviciu de informaţii al Argentinei

Motivul a fost moartea suspectă a procurorului Alberto Nisman, iar SI va fi înlocuit de Agenţia Federală de Informaţii

argentina serviciu informatii

Preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a anunţat luni dizolvarea SI, principalul serviciu de informaţii al Argentinei, pe care îl suspectează că ar fi jucat un rol în moartea procurorului Alberto Nisman, informează marți AFP.

SI va fi înlocuit de Agenţia Federală de Informaţii, a afirmat preşedintele, liderii noii structuri urmând a fi numiţi de Executiv şi Parlament.

Acuzată de procurorul dispărut în circumstanţe misterioase că a împiedicat ancheta privind atentatul asupra asociaţiei evreieşti AMIA (soldat cu 85 de morţi în 1994), Kirchner a vorbit pentru prima în cadrul unui interviu televizat de la începerea cazului Nisman.

Numeroși argentinieni și opoziția consideră că guvernul se află în spatele morții procurorului, la 18 ianuarie, eliminat, în opinia lor, de teama dezvăluirilor pe care acesta urma să le facă a doua zi în Congres.

În decembrie, Cristina Kirchner a concediat trei dintre principalii lideri ai SI, suspectaţi de dezertare şi lipsă de loialitate, un seism în lumea informaţiilor.

Joi, președinta Argentinei, acuzată de procurorul Alberto Nisman care a investigat atacul din anul 1994 asupra centrului evreiesc AMIA că s-ar fi înțeles în secret cu Iranul pentru a-i proteja pe autorii atentatului — iar la câteva zile după aceste acuzații respectivul procuror a fost găsit mort în locuința sa — a declarat că nu crede în ipoteza sinuciderii acestuia și consideră că de fapt moartea procurorului face parte dintr-un complot împotriva ei pus la cale de unii ofițeri din serviciile secrete.

“Sinuciderea (sunt convinsă de acest lucru) nu a fost o sinucidere (…) L-au utilizat cât a fost în viaţă şi apoi, când n-au mai avut nevoie de el, l-au folosit mort. Este trist şi groaznic”, a scris pe contul său de Facebook.

Alberto Nisman, în vârstă de 51 de ani, se ocupa de zece ani de ancheta privind atentatul împotriva asociaţiei evreieşti AMIA din 1994. El a fost găsit mort duminică în apartamentul său din Buenos Aires.

Emanuel Stan