8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 7:39

Cristian Socol: Închiderea marilor magazine duminica are efecte negative. Care sunt cifrele

spot_img

socol

Cristian Socol, consilierul prim-ministrului pe probleme macroeconomice, a afirmat că propunerea legislativă privind inchiderea hypermarketurilor la sfârșitul săptămânii și de sărbătorile legale este ”irațională” din punct de vedere economic și ar trebui reconsiderată.

”Am estimat pierderile directe. 11.200 de lucrători în hypermarketuri vor rămâne fără slujbă, 10 miliarde RON minus la cifra de afaceri netă (cam 30% din cifra de afaceri netă) și vreo 700 milioane RON minus de încasări la bugetul de stat”, a afirmat Socol, într-o postare pe Facebook.

Acesta a adăugat că s-ar adăuga și pierderi indirecte pentru furnizori, cum ar fi transportatorii, iar stimularea magazinelor mici ar putea fi făcută prin alte metode.

Mai multi deputați liberali au depus un proiect legislativ, care prevede obligarea  hypermarketurilor de a ține închis duminica și de sărbătorile legale. Scopurile sunt revitalizarea comerțului tradițional și încurajarea vieții de familie și culturale. Aceștia invocă practicile comerciale abuzive ale hypermarketurilor și măsurile similare luate în alte state din UE.