2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 16:20
No menu items!

Cristian Socol: În câțiva ani, România poate redeveni grânarul Europei

spot_img

Producțiile la porumb, grâu și floarea soarelui înregistrate în ultima perioadă situează țara noastră pe primele locuri în UE

România poate redeveni grânarul Europei în câțiva ani, având în vedere producțiile la porumb, grâu și floarea soarelui înregistrate în ultima perioadă, care situează țara noastră pe primele locuri în Uniunea Europeană, susține Cristian Socol, consilier al premierului.

“România se află, de trei ani, pe locul doi în UE la producția de porumb și pe locul cinci la producția de grâu. Se estimează că România va fi al treilea exportator de grâu din UE, după Franța și Germania, cu livrări estimate de patru milioane tone. În 2013, România a înregistrat cea mai ridicată rată de export din UE (cantitate exportată/cantitate produsă) – 57,5%. În plus, suntem pe primul loc în UE la producția de floarea soarelui”, se arată într-o declarație de presă a lui Cristian Socol transmisă marți AGERPRES.

Consilierul premierului enumeră câteva dintre elementele care i-ar putea asigura țării noastre un potențial puternic de creștere în agricultură.

România are potențial puternic de creștere a randamentelor prin pământ fertil plus tehnologie și know-how, inclusiv prin investițiile realizate de companiile străine ce dețin mare parte din ferme; subvenții crescute din fonduri europene și din bugetul național în următorii ani; refacerea canalelor de irigații; fonduri de dezvoltare rurală crescute; potențial crescut pentru agricultură bio și organică ș.a.

Cristian Socol
consilier al premierului

R.D.