14 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 9:25
No menu items!

Cristian Popescu Piedone, proces cu statul după ce a fost închis mai bine de un an. Ce le cere judecătorilor

spot_img

Cristian Popescu Piedone își vrea salariile restante, după ce a stat închis mai bine de un an. Primarul Sectorului 5 a deschis un proces la Tribunalul București.

Primarul Sectorului 5 a fost încarcerat, pe 12 mai anul trecut, după ce magistrații Curții de Apel București au pronunțat decizia defintivă în dosarul „Colectiv”. El a fost condamnat la 4 ani cu executare, după ce, în primă instanță, primise 8 ani și 6 luni de închisoare.

Cristian Popescu Piedone a scapat, însă, de închisoare în dosarul „Colectiv”, în vara acestui an, după de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis recursul în casație formulat de Piedone, au anulat sentința dată de instanțele inferioare (Tribunalul, respectiv, Curtea de Apel București), l-au achitat pentru abuz în serviciu și au dispus eliberarea acestuia „de îndată”.

Pe data de 21 iunie 2023 a fost eliberat și pe data de 27 iunie 2023 a fost repus în funcția de primar al Sectorului 5, având în vedere că din mandatul câștigat în 2020 mai avea un an și jumătate.

De altfel, imediat cum a ieșit din închisoare Cristian Popescu Piedone a anunțat că se va întoarce în funcția de primar al Sectorului 5 și își va duce mandatul până la capăt.

El a preciza încă de pe atunci că, în cazul în care va face vreun demers în Justiție și va cere despăgubiri, nu le va cere în nume personal. „Dacă îmi vor fi atribuite și cu acei bani voi construi o creștă, o grădiniță, un after-school. Va rămâne o construcție simbol a dreptății mele. În închisoare m-am eliberat. Teroarea mea au fost cei 8 ani de zile de procese”, a spus atunci Piedone.

Iar, zilele trecute, primarul Sectorului 5 s-a decis să apeleze la justiție.

Potrivit informațiilor obținute de SURSAZILEI, edilul a dat în judecată statul român, prin Ministerul de Finanțe, pentru recuperarea salariilor restante care nu i-au mai fost plătite în perioada de detenție.

Procesul, care are ca obiect „reparare prejudicii erori judiciare”, a fost înregistrat la Tribunalul București, însă, deocamdată nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Conform Codului Administrativ, un primar care revine în funcție după ce este achitat de justiție are dreptul să-și recupereze salariile perioadei în care n-a fost în funcție: „În cazul în care faţă de primarul suspendat din funcţie a fost dispusă clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa judecătorească a dispus achitarea sau încetarea procesului penal, acesta are dreptul, în condiţiile legii, la plata drepturilor salariale corespunzătoare perioadei în care a fost suspendat”.

                                                                                                      Adina Bucur Silav