18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 17:52

Cristian Popa, numit vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, la propunerea Ministerului de Finanțe

spot_img

Cristian Popa, fost viceguvernator al BNR, a fost numit vicepreşedinte şi membru al Comitetului de direcţie al Băncii Europene de Investiţii (BEI) de către Consiliul guvernatorilor băncii, alcătuit din cei 28 de miniştri de finanţe din Uniunea Europeană.

Popa a fost numit în baza unei propuneri a Ministerului Finanţelor Publice din România și va prelua funcţia la 1 martie 2016, potrivit unui comunicat al BEI de vineri.

”Aştept cu interes să sprijin implicarea băncii în România, Europa şi la nivel mondial. În ultimii 25 de ani, Banca Europeană de Investiţii a jucat un rol crucial în sprijinirea unor oportunităţi economice mai favorabile, a accesului la finanţare, a inovării şi infrastructurii atât în Europa şi în afara acesteia şi aştept cu nerăbdare să contribui la activitatea în echipă a băncii, pe baza palmaresului său notabil şi a experienţei demonstrate”, a spus Cristian Popa.

Înainte de numirea sa la BEI, Cristian Popa a fost viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR). În această calitate, acesta a coordonat direcțiile de politică monetară, cercetare, publicaţii, modelare econometrică şi prognoze, afaceri europene și relaţii internaţionale, precum şi stabilitate financiară. Printre responsabilităţile acestuia s-au numărat conducerea grupului de lucru al BNR pentru ţintirea inflaţiei, coordonarea participării BNR în dialogul cu agenţiile de rating suveran şi băncile de investiţii, precum şi un rol cheie în negocierile BNR şi activităţile de zi cu zi cu instituţiile financiare internaţionale.

Popa a fost vicepreşedinte al comitetelor BNR de politică monetară şi supraveghere şi membru al consiliului de administraţie al acesteia. A deţinut și poziţia de guvernator supleant pentru România al Băncii Mondiale şi cea de membru al comitetelor de relaţii internaţionale al BCE şi al comitetului economic şi financiar (EFC). De asemenea, acesta a fost membru supleant pentru România în Consiliul general al BCE.

Cristian Popa are un doctorat în ştiinţe economice, cu o specializare în economie internaţională/politici monetare comparate, acordat de Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. În septembrie 1994, acesta a obţinut o bursă Fulbright la Harvard University GSAS Department of Economics.

Vicepreşedinţii BEI sunt numiţi de Consiliul guvernatorilor, la propunerea Consiliului de administraţie.

Preşedintele BEI şi cei opt vicepreşedinţi compun Comitetul de direcţie, organul executiv colegial permanent al băncii. Sub autoritatea preşedintelui băncii şi sub controlul Consiliului de administraţie, Comitetul de direcţie gestionează afacerile curente ale BEI, pregăteşte deciziile pentru administratori şi asigură executarea acestor decizii.

V.B.