15 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 14:15
No menu items!

Cristian Erbașu: Prioritățile externe ale industriei de construcții sunt Orientul Mijlociu, nordul Africii și Rusia

spot_img

Cristian Erbașu: Prioritățile externe ale industriei de construcții sunt Orientul Mijlociu, nordul Africii și Rusia

Patronatul Societăților din Construcții din România (PSC) derulează o strategie de internaționalizare a prezenței firmelor românești, ale cărei priorități sunt Orientul Mijlociu, nordul Africii și Federația Rusă, a afirmat Cristian Erbașu, președintele PSC și președinte al Grupului de companii Erbașu.

Planul, inițiat în 2010, presupune prospectarea unor piețe care nu sunt afectate de criza actuală și organizarea unor vizite prin care firmele interesate să ia contact direct cu piețele respective și să își găsească parteneri și lucrări.

”În strategia de comunicare, am mizat pe argumentele că România, membră a Uniunii Europene, dispune de tehnologie și expertiză europeană la prețuri convenabile, de brandul de sector și țară construite de marile firme de stat de dinainte de ’89, precum și pe afinitățile culturale construite în perioada în care cetățeni din țările arabe, în special, au absolvit școli din România. Ca urmare, strategia PSC vizează cu prioritate prezența în Orientul Mijlociu, nordul Africii – aceste regiuni fiind într-o perioadă de reconstrucție post-conflict – și în Federația Rusă, regiune care va cunoaște o dezvoltare consistentă datorată organizării Olimpiadei și a Campionatului Mondial de Fotbal”, a spus Erbașu, pentru Sursa Zilei.

Rusia va organiza Olimpiada de Iarnă din 2014 la Soci și Campionatul Mondial de Fotbal din 2018.

PSC și-a propus ca, prin accesul pe piețe externe, firmele să se recapitalizeze și să acumuleze experiență.

În 2013, au avut deja loc două misiuni economice organizate cu sprijinul Ministerul Economiei, în Kurdistan (nordul Irakului) și în Federația Rusă. Rezultatele concrete au constat în acordurile stabilite de PSC cu organizațiile similare, în decizia de a veni cu oferte pe aceste piețe și în identificarea unor parteneri locali.

Cea mai recentă misiune a avut loc în Moscova și în Regiunea Kaluga a Federației Ruse, în perioada 8-12 iulie, la care au participat reprezentanții a nouă companii românești: Construcții Erbașu, Arbeco, Compact S Group, DAS, Glacial Prod, IMSAT, Modimoromcom, Rosimtrading și Servland.

În acest an, sunt programate o vizită în Algeria și o conferință internațională în București, iar în 2014 sunt prevăzute cinci astfel de misiuni.

Din punctul de vedere al business-ului pe care îl conduce, Cristian Erbașu spune că a constatat oportunități bune în zonele menționate, dar și o serie de dificultăți datorate în special barierelor legate de limbă, cultură economică și a unei instabilități socio-politice.

”În Kurdistan, de exemplu, am constatat că sunt alocate circa 7 miliarde de dolari anual pentru reconstrucție, doar că există deja o concurență acerbă din partea companiilor turcești și iraniene. Aici va trebui să fructificăm nișa tehnologiilor superioare. Și demografia cunoaște o rată impresionantă, ceea ce oferă o anumită siguranță investițiilor”, a afirmat Erbașu.

În schimb, în Federația Rusă, sunt prezente firme din majoritatea țărilor europene, iar oportunitățile ar putea apărea prin nișe de specialitate, randament operațional și prin vârful de necesitate legat de cele două evenimente sportive.

Vlad Bârleanu

foto: conferinteabplus.wordpress.com