11.7 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 15:45

Cristian Cioacă, trimis în judecată pentru uciderea Elodiei UPDATE

spot_img

Cristian Cioacă, trimis în judecată pentru uciderea Elodiei

Poliţistul Cristian Cioacă a fost trimis în judecată miercuri de procurorii Parchetului General pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, dispărută cu mai bine de cinci ani în urmă.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Parchetul General, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au finalizat cercetările în “cauza Elodia” şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Constantin Cristian Cioacă, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte. Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Argeş.

Procurorii arată în rechizitoriul care a ajuns pe masa judecătorilor că, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, “pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care inculpatul Cioacă Constantin Cristian i-a aplicat soţiei sale, victima Ghinescu Elodia multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.

Ulterior, Cioacă a transportat trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a tranşat pentru a-l putea ascunde mai uşor. “Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş”, notează anchetatorii.

Procurorii au precizat că, în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.

“În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depeşării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 08.10.2007”, au mai arătat procurorii.

În plus, potrivit anchetatorilor, întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baie “nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament)”, Cioacă ar fi acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, acesta a pus în baie o nouă perdea de duş.

Ulterior datei de 2 septembrie 2007, Cristian Cioacă ar fi desfăşurat “o operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale”, prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a Elodiei şi la vacanţa pe care aceasta şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai. “Scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către inculpat. După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007, inculpatul Cioacă Constantin Cristian a anunţat oficial dispariţia soţiei sale”, au conchis procurorii.

Cristian Cioacă a fost arestat pe 5 decembrie 2012, de Curtea de Apel Bucureşti, care a admis recursul procurorilor faţă de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal Bucureşti. Probele prelevate de criminalişti din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă îl indică pe poliţist responsabil de uciderea soţiei sale şi de tranşarea  cadavrului acesteia. Probe de sânge – identificate cu un aparat special, Crime Light – prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci judiciarist la Poliţia Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia pe 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul poliţistului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine pătate cu sângele Elodiei.

UPDATE

Miercuri după-amiază, Cristian Cioacă, care din 5 decembrie 2012 se afla în arestul Poliţiei Capitalei, a fost transferat la Penitenciarul Colibaşi. Asta, după ce magistraţii Tribunalului Argeş au stabilit pentru 4 martie primul termen al procesului în care Cioacă este judecat pentru omor calificat şi profanare de morminte.

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Argeş, dosarul a fost repartizat Completului 4 – fond de la Secţia Penală a Tribunalului Argeş, Emilia Ghinescu şi Robert Ghinescu, mama şi fratele Elodiei, constituindu-se părţi civile în proces.

R.D.