0.5 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 9:33
No menu items!

Cristi Danileț, cel mai activ membru CSM pe Facebook – Salariu de 1.500 euro, deși trage chiulul de la ședințe. FOTOGALERIE

spot_img

Danilet

Cel mai activ membru CSM pe Facebook, Cristi Vasilică Danileț, este și cel mai absent de la şedinţele forului care ar trebui să apere independenţa magistraţilor din România. Asta în condițiile în care încasează lunar o indemnizaţie de participare la şedinţele CSM de 1.600 de lei și o diurnă de 5.000 de lei.

Astfel, Danileț a înregistrat 46 de absenţe la şedinţele de plen şi de secţii din CSM, dar lipseşte cel mai des de la activitatea secţiilor disciplinare, punând în dificultate judecarea şi sancţionarea magistraţilor găsiţi cu nereguli.

Un răspuns primit oficial de Sursa Zilei arată că judecătorul Cristi Vasilică Danileţ, cel care invită de pe Facebook, la o cafea, studenţii la drept din toate colţurile ţării, este la fel de boem şi la locul de muncă. O instituţie care operează cu repere precum responsabilitate şi corectitudine nu verifică prin niciun instrument intern dacă menţiunile pe care fiecare membru CSM le face lunar sunt adevărate. Aşa că nimeni din CSM (cu atât mai puţin Direcţia Economică) nu a verificat dacă au existat justificări pentru lunga listă a absenţelor lui Cristi Danileţ de la şedinţele de plen sau secţia de judecători.

CITEȘTE AICI RĂSPUNSUL CSM

În 2011, primul an ca membru al CSM, Cristi Danileţ a absentat la 10 din cele 52 de şedinţe de plen, acumulând o rată a absenţelor (calculată chiar de CSM) de 19,62%. În termeni simpli, Danileţ a absentat de la fiecare a patra şedinţă a plenului CSM, adică o dată pe lună. Secţia pentru judecători a fost văduvită de prezenţa lui Danileţ la doar 6 din cele 49 de şedinţe.

Bilanţul din 2012 indică 6 absenţe la cele 42 de şedinţe de plen şi 16 absenţe la cele 58 de întruniri ale secţiei pentru judecători. De reamintit însă că printre obligaţiile de serviciu ale unui membru CSM se numără şi participarea la comisiile de specialitate, trei la număr în cazul lui Cristi Vasilică Danileţ.

2013, anul de pomină pentru Cristi Danileţ, nu l-a prins nici mai sărac, dar nici mai prezent la serviciu

Răspunsul transmis oficial de CSM îl plasează pe judecătorul clujean la 18 şedinţe de plen, fără nicio absenţă. 2013 a fost într-adevăr anul cu cea mai slabă activitate a CSM, dar totuşi, pe site-ul instituţiei sunt afişate 28 de şedinţe ale membrilor reuniţi. Pe calea deducţiei, Cristi Danileţ a fost socotit absent de drept la 10 şedinţe de plen care au corespuns perioadei în care a fost suspendat ca urmare a votului judecătorilor din ţară. Revenirea lui a avut loc după o decizie controversată a Curţii Constituţionale. Cu toate acestea, chiar şi în timpul acestei absenţe involuntare de la CSM, Cristi Danileţ a primit indemnizaţie, diurnă, ba chiar i-au fost decontate şi bilete de avion către Cluj, deşi, legal vorbind, Cristi Danileţ era suspendat din funcţia de la CSM, deci un simplu judecător.

Banii plătiți de CSM pe perioada suspendării lui Danileț au fost semnați de Oana Schimdt Hăineală, care, în dosarul judecătorului Adrian Toni Neacșu, trimis în judecată, a primit soluția de „neîncepere a urmăririi penale”.

Dănileţ, în rechizitoriul fostului coleg Adrian Neacşu

Martor în dosarul judecătorului Adrian Toni Neacșu, trimis în judecată pentru că a încasat 67.000 de lei pe 48 de zile în care nu s-a aflat la serviciu, la Bucureşti, „martorul Danileţ Vasilică Cristi a declarat că pe parcursul anilor 2011 şi 2012, inculpatul Neacşu Adrian Toni nu venea la serviciu întreaga săptămână de lucru ci doar în zilele în care erau şedinţe de plen şi secţii, sosind fie în dimineaţa în care avea loc şedinţa, fie cu o seară înainte şi plecând aproape întotdeauna imediat după şedinţă sau cel mai târziu a doua zi”. O metodă confirmată şi de alţi colegi judecători, dar sancţionată în cazul lui Neacşu.

Mihaela Chiper