19.7 C
București
joi, 13 mai 2021 - 19:55

Cristi Borcea, audiat la DIICOT în dosarul „FIFA-FRF”

spot_img

Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost audiat, luni, la DIICOT, în calitate de martor, în dosarul în care este cercetat modul de folosire a milionului de dolari acordat FRF de FIFA, fiind bănuite infracțiuni de delapidare şi spălare de bani.

Cristian Borcea a fost adus la sediul DIICOT din penitenciar, acolo unde execută pedeapsa de şase ani şi patru luni de închisoare din dosarul „Transferurilor”. În acelaşi dosar au mai fost audiaţi Dumitru Dragomir, Patriţiu Abrudan, Iuliu Mureşan şi Cornel Şfaiţer.

Obiectul dosarului îl constituie construirea bazei de pregătire a Federaţiei Române de Fotbal, de la Buftea, ridicată între 2009 şi 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA şi UEFA. Spre exemplu, UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick. La inaugurarea bazei a participat şi preşedintele de atunci al FIFA, Sepp Blatter.

Sumele de construcţie şi de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, dintre care costurile de proiectare s-au ridicat la suma de 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare din occident poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.

De asemenea, anchetatorii susţin că terenurile artificiale din interiorul bazei au avut un cost nejustificat. Unul dintre terenuri a costat 500.000 de euro plus TVA, în condiţiile în care preţul pieţei nu depăşeşte 250.000 de euro. Preţul de construcţie la gazonul sintetic a fost de 64,5 euro pe metru pătrat în condiţiile în care cel mai scump gazon era de 25 de euro pe metru pătrat.

Fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, a fost adus la sediul DIICOT din penitenciar, acolo unde execută o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru luare de mită şi tentativă la fals în înscrisuri sub semnatură privată.

Andrei Tudor