12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:52
No menu items!

Crin Antonescu vrea „ora Guvernului” la Senat

spot_img

Crin Antonescu a pornit în noua sesiune parlamentară cu gânduri mari. El vrea să redea puterea politică Senatului şi să îi restructureze activitatea astfel încât, după revizuirea Constituţiei, acest for legislativ să fie pregătit să exercite un control parlamentar autentic şi eficient. În acest sens, preşedintele Senatului intenţionează să propună modificarea Regulamentului în sensul introducerii „orei Guvernului”.

Practic, o dată pe lună, timp de cel putin o oră, premierul ar trebui să vină la Senat şi să discute cu parlamentarii treburile ţării. De asemenea, Antonescu ar dori să introducă şi o formulă nouă în România, dar folosită în UE, aceea a raportorilor pe proiectele de lege aflate în dezbaterea comisiilor.

Modificările aduse Regulamentului presupun introducerea în programul de lucru al Senatului a unei sesiuni intitulate „Ora Guvernului” care să presupună prezenţa primului ministru în Senat o dată pe lună. În acelaşi timp va trebui organizată şi prezenţa periodică a miniştrilor pentru a răspunde întrebărilor şi interpelărilor dintr-un anumit domeniu. În alte Parlamente asemenea sesiuni sunt puncte de maximum interes al săptămânii politice. De asemenea, este nevoie de instituirea prin Regulament a obligativităţii organizării unor dezbateri cu privire la activitatea instituţiilor publice aflate sub control parlamentar

Crin Antonescu
preşedintele Senatului

Nicoleta Vera