sâmbătă, 31 octombrie 2020 - 12:26

Crin Antonescu: USL nu mai există, pentru că nu mai avea sens să existe

Cutremur puternic de 6,6 grade Richter, resimțit în Turcia și Grecia. Clădiri întregi s-au dărâmat

Un cutremur puternic, de 6,6 pe scala Richter, a avut loc vineri în largul Insulei Samos, la Marea Egee, şi a fost resimţit până...

Sondaj IMAS: Creștere semnificativă pentru USR-PLUS, scădere pentru PNL. Și PSD este în urcare

Alianța USR Plus înregistrează o creștere de 3 puncte procentuale în sondajul realizat de IMAS la comanda Europa FM în octombrie. 20,4% ar fi scorul Alianței...

Cristoiu: Patriarhul Daniel – o nouă victimă a tandemului SRI-CNSAS

Jurnalistul Ion Cristoiu avertizează, pe cristoiublog.ro, că personalităţile incomode pentru regimul Iohannis sunt pedepsite cu ajutorul CNSAS, o nouă armă politică, folosită făţiş, cu...

Efect de bumerang. Mesajul lui Iohannis la 5 ani de Colectiv a stârnit furia fanilor pe Facebook

Pagina de Facebook a președintelui Klaus Iohannis a fost luată cu asalt de urmăritori după ce a fost postat un mesaj pentru comemorarea victimelor...

crin antonescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat marţi seară ruperea USL, precizând că toţi miniştrii şi secretarii de stat PNL vor demisiona miercuri din Guvernul Ponta. În plus, Antonescu a susţinut că PNL va cere demisia premierului.

DECLARAŢIILE LUI CRIN ANTONESCU:

 • Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar  nu uşor. E o decizie pe care nu ne-am dorit-o, am încercat să o evităm, nu prin târguri şi amânări, ci prin căutarea tuturor posibilităţilor de a spera ca formula USL să poate continua, nu cu ei sau ei cu noi, ci pe calea angajamentelor făcute.
 • Toata alianţa politică construită de noi, pe care am dus-o trei ani şi 20 de zile, a avut un sens atât timp cât măcar am putut spera că obiectivele, principiile şi lucrurile promise oamenilor sunt urmărite.
 • Ni s-a părut cinstit să nu prelungim un festival al ipocriziei, ci să avem curajul să constatăm ceea ce este categoric adevărat: USL nu mai există, pentru că nu mai avea sens să existe. Nu mai există pentru că nu mai urmăream împreună ceea ce stabilisem.
 • Prin încălcarea repetată şi flagrantă, la un prag inacceptabil, a unor elemente de alcătuire a guvernului de către premierul Ponta, PNL a decis să pună capăt unei crize prelungită artificial de premier, să ia act cu luciditate de decizia care a fost la primul ministru şi să decidă retragerea miniştrilor săi din acest cabinet, împreună cu demisia tuturor demnitarilor PNL: secretari de stat, şefi de agentţi, poziţii asimilate.
 • Miniştrii noştri, pe care îi vedeţi alături de mine – cu excepţia doamnei Câmpeanu, care nu a putut veni din cauza unorprobleme medicale, dar care a anunţat că-şi asumă decizia, mâine, până în ora 12.00 – şi-au anunţat demisia din punct de vedere politic. Mâine şi-o vor depune, legal, la registratura Guvernului.
 • Îi cerem lui Victor Ponta să-şi dea demisia. Victor Ponta a primit mandatul şi după aceea investitura în fruntea unui Guvern al USL, din care şi noi făceam parte, în urma unui vot majoritar al populaţiei în urma unui program politic la care aveam şi noi contribuţia noastră.
 • În urma acestei demisii s-ar urma procedurile constituţionale, s-ar face consultări la Cotroceni, şi în orice caz şi acele consultări, şi desemnarea unui premier nu ar putea avea loc pe alte criterii decât pe cele ale unei majorităţi. Domnul Ponta ar avea şansa să obţină un nou mandat, nu contestăm asta, dar aşa s-ar proceda corect democratic. Probabil că nu o va face şi, dacă nu o va face, PNL va rămâne în opoziţie.
 • Noi nu am dezertat de la obligaţia de a guverna, suntem gata să participăm la orice formulă guvernamentală, nu fugim de această responsabilitate, dar nu mai putem cauţiona un guvern care din foarte multe puncte de vedere a încălcat programul de guvernare, regulile interne de guvernare, prin persoana premierului.
 • O a treia decizie e că, în urma constatării încetării USL, delegaţia permanentă a PNL a decis să acorde deplină liberatate organizaţiilor judeţene de a încheia orice alianţă necesară.
 • În al patrulea rând, constatăm încetarea de fapt a existenţei USL.
 • Aceste decizii, această rezoluţie a fost adoptată cu 187 voturi pentru, 6 împotrivă şi 2 abţineri.
 • Din cei şase colegi care au avut altă opinie, câţiva, dacă nu toti, şi-au putut pleda punctul de vedere, suntem obişnuiţi cu diferenţe de opinie, speranţa mea e să mergem mai departe.
 • Toate poveştile despre grupuri, aripi, filiale, sunt poveşti, ca să nu zicem minciuni.
 • PNL ştie, în momentele decisive, să-şi apere identitatea, unitatea şi interesul politic.
 • Aş vrea să mă adresez alegătorilor care au dat votul USL. Le cer iertare pentru că nu s-a putut, că nu am putut să ducem la capăt un proiect politic pentru care şi PNL, şi eu personal, am pledat, în care am investit foarte mult, în care am crezut foarte mult.
 • Nu regret că un guvern se rupe, că probabil PNL, după patru ani de opoziţie şi alegeri câştigate, se vede din nou în opoziţie. Asta e nedrept, dar nu asta e neapărat grav. Este păcat pentru ca această construcţie politică, dacă şi-ar fi urmat cursul, dacă PSD şi mai ales Victor Ponta şi-ar fi respectat angajamentele de fond, România ar fi avut şansa unei construcţii stabile şi durabile.
 • Cred că s-a ratat o şansă mare, dar am fost puşi în situaţia de a simula contiuarea proiectului acceptând compromisuri inacceptabile, deşi am constatat că Ponta şi PSD nu mai au niciun fel de ezitare în tentativa de a transforma USL în PSD-ul anilor 2000 – 2004.
 • Nu vrem să minţim pe nimeni, chiar cu riscul plecării de la putere, aceasta e decizia corectă.
 • Indiferent dacă vom continua în opoziţie sau la putere, convingerea mea e că foarte curând cel mai târziu la finele anului, vom reveni la guvernare, dar vom încerca din orice postură să apărăm marile valori propuse oamenilor.
 • Pentru noi, acestea sunt o democraţie politică reală, cu separaţia puterilor în stat, un stat de drept şi independenţa justiţiei, o economie liberă şi liberală, o administraţie performantă, dedicată cetăţeanului şi nu primarului, o politică externă care să păstreze orientările mari.
 • Un ultim cuvânt pentru alegătorii şi militanţii PSD: în următoarele alegeri, nu are nimeni nicio îndoială că aceşti oameni vor face campanie şi vor vota pentru altceva decât pentru Crin Antonescu sau PNL, e normal. Aş vrea doar să le mulţumesc pentru campaniile făcute împreună, să spun că eu nu o să fac confuzia între ce fac anumiţi lideri şi intenţiile acelor oameni de jos, mulţi, şi că la această despărţire, voi păstra amintirea anului 2011 când eram toţi în opoziţie. Le doresc numai bine şi le spun că nu puţine dintre lucrurile pe care le doresc vom încerca să le facem chiar dacă nu vom avea votul lor şi vom fi într-o bătălie politică.

Despre amnistie, cota unică şi moţiunea de cenzură:

 • Moţiunea de cenzură e o armă importantă, principala armă a unui partid de opoziţie.
 • Nu aveţi nicio îndoială că PNL, singurul partid politic din opoziţie care are acces la această armă, nu va folosi această arma politică în condiţii pe care le va decide şi pe teme care merită aşa ceva.
 • Opoziţia are dreptul la o moţiune de cenzură pe sesiune şi se gândeşte bine când o foloseşte.
 • Dacă am asista săptămâna viitoare, nu cred că e cazul, dau un exemplu, la o măsură prin care cota unică e desfiinţată în sus, dacă merge în jos, nu am nimic împotrivă, dar dacă depăşeşte 16%, puteţi şti de pe acum – e moţiune de cenzură.
 • Dacă, cum e mai probabil, asistăm la o nouă încercare de adoptare a legii amnistiei, va atrage o moţiune.

Despre opiniile diferite ale lui Tăriceanu:

 • E dreptul său să se gândească la orice, eu îl rog să manifeste respectul faţă de partid. Când discutăm de două săptămâni aceste lucruri, când în organizatţi acest subiect se discută, pare puţin nepoliticos să spui ca e o decizie pripită.
 • Viitorul va dovedi dacă decizia a fost corectă sau nu. Domnul Tăriceanu poate avea altă opinie.

Despre o eventuală demisie de la preşedinţia Senatului:

 • Cred că vă imaginaţi că nu în funcţia de preşedinte al Senatului stau eu.
 • Comentariile domnului Ilie Sârbu, om cu părul alb, au fost destul de joase. Ştie foarte bine, apropo de vilele de protocol, că nici nu ştiu unde sunt. Funcţia de preşedinte al Senatului nu prin aşa ceva atrage interesul. Mai ştie domnul Sârbu, poate că atâta ştie, că asemenea texte pot vinde. Ce e rău şi păcătos la asemenea discuţii: că adâncim o idee populistă că poziţiile politice înseamnă maşini şi vile de protocol, ceea ce e nesănătos. Mai ţinem acolo electoratul nostru, că de aia nu scade sub 30%, îl mai prostim. E o funcţie dată în urma votului Senatului, nimeni nu-l împiedică pe domnul Sârbu să facă tot felul de acţiuni, nu am motiv să mă cramponez de funcţie, dar nici să demisionez.

Despre votul privind avizarea cererii DNA în cazul “Daniel Chiţoiu”:

 • Am văzut şi sunt foarte mâhnit în legătură cu domnul Ruşanu, care nu mai e membru PNL, cu atât mai mult în legătură cu Daniel Chiţoiu. Sunt  oameni de a căror nevinovăţie sunt convins şi a căror prezumţie de nevinovătie trebuie să o apăr.
 • PNL nu va obstrucţiona sau amâna demersurile justiţiei, dar fac apel la dumneavoastră, v-am dat noi, aceşti parlamentari, acest drept şi singura pretenţie e să-l folosiţi, numai dumneavostră aveţi dreptul să discutaţi despre elementele publice din anumite speţe.
 • Nu ar fi interesantă o dezbatere  – până unde e normal să ajungi cu imaginea asta de penal pentru o ordonanţă adoptată de guvern şi trecută prin parlament, sî ajungi ca Vosganian la subminarea economiei naţionale, pentru că ai adoptat o HG împreună cu un întreg guvern, dar numai tu esti tras la răspundere?
 • Dorinţa mea ar fi ca dumneavostră să cercetaţi aceste lucruri. PNL nu va obstructiona cu nimic orice demers al justiţiei.
 • Dacă am facut recomandarea să se încuviinţeze ridicarea imunităţii pentru arestarea unui om, e greu să fac altă recomandare când e vorba de ridicarea imunităţii doar pentru începerea urmăririi penale.
 • Am discutat cu el în seara asta, la cererea domniei sale, sunt întru totul alături de el, a fost ideea domniei sale de a merge de bună voie, nu trebuie să-i ridice nimeni nicio imunitate, să meargă la DNA să dea toate explicaţiile.
 • Eu nu cunosc dosarul, dar se discută despre infracţiunea susţinerii unei OUG. Asta nu îmi sună mie clar.

Despre declaraţiile şi emoţia lui Victor Ponta:

 • Eu cred că domnul Băsescu a pălit de o uşoară invidie, de la treaba cu Stolojan nu am văzut ceva mai tare, chiar l-am felicitat pe domnul prim-ministru.
 • Eu mă stăpânesc mai bine să nu plang, sunt poate ceva mai aspru, sunt poate şi mai bătrân, poate de aia.

Despre Victor Ponta şi întâlnirile cu Traian Băsescu:

 • Eu pe acest episod nu pot vorbi de PSD, noi am discutat cu premierul. Îl consider principalul vinovat.
 • Dânsul povesteşte despre ce consilieri am sau nu eu, ultima fixaţie e domnul Guşă. Nu a fost şi nu e consilierul meu. Că mai îndrăznesc să vorbesc când şi când cu el fără să-l informez pe domnul Ponta, uite că sunt un om al dracu şi nu-l informez. La fel cum mă pot întâlni de 120 de ori pe zi cu Băsescu fără să-l informez.
 • Domnul Ponta, căruia nu-i puteţi număra consilierii plătiţi din bani publici, o să vedeţi că poate aceşti consilieri l-au influenţat, nu e problema mea.

R.D.

Cifrele pandemiei. Măsurile anti-Covid au făcut mai multe victime decât virusul

Concentrarea resurselor financiare și medicale aproape exclusiv pentru combaterea pandemiei de Coronavirus, dar și panica indusă de retorica guvernamentală și de mass-media care a...

Ce ar putea fi de fapt COVID? Scenariu sumbru al medicilor, după ce un ieșean s-a infectat de trei ori

Un ieșean s-a infectat cu Covid-19 a treia oară, iar medicii încep să ia în calcul un scenariu care dă fiori: noul coronavirus ar...

Parisul, paralizat de mii de parizieni care au ieșit din oraș cu mașinile, de frica lockdown. VIDEO

Capitala Franței a fost paralizată joi noaptea de sute de mașini cu care parizienii au ieșit din oraș pentru a nu fi prinși de...

Franța și Germania au intrat în blocaj pentru o lună. Parlamentul spaniol a aprobat urgența sanitară pentru șase luni

Noile măsuri sunt cele mai dure din primăvară și urmează restricțiilor din Spania și Italia, menite să reducă răspândirea virusului și să ușureze tensiunea...

Lider PNL din Timișoara: Am obosit de Iohannis. Urăsc trădătorii

Fostul consilier personal al ex-primarului Timișoarei, Nicolae Robu, a postat pe Facebook un mesaj acid la adrea partidului și al lui Klaus Iohannis.  Directorul Pieţe...