4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 3:03

Crin Antonescu: Nu mai candidez la șefia PNL. Klaus Iohannis candidează cu derogare, pentru că nu are vechime

spot_img

Președintele interimar: „Pot să fiu orice. Nu pot să fiu Papă, pentru că nu sunt catolic, nu pot să fiu președintele al SUA, pentru că nu m-am născut în SUA”

Antonescu_SZ

Președintele interimar al PNL, Crin Antonescu, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că nu mai candidează la șefia partidului.

La șefia partidului NU mai candidez, pentru că, dacă intenția mea ar fi fost să rămân la conducerea partidului, nu aș fi angajat – așa cum n-a făcut-o niciun alt președinte de partid – o anumită cifră și, dacă am spus acum câteva zile că nu știu dacă voi candida sau nu, am făcut-o pentru că nu cunoșteam candidații. Nu știam dacă domnul Iohannis candidează sau nu, nu știam ce se va întâmpla și am dat acest răspuns evaziv pentru că există un lucru esențial, care era mai important decât președinția mea. Există direcția politică a PNL. În situația în care ar fi existat doar un candidat sau doar candidați a căror propunere de strategie politică pentru PNL să fie întoarcerea la, pe lângă, în curtea PSD, dacă nu exista altcineva, atunci aș fi intrat în luptă pentru a împiedica acest lucru. Din fericire, nu e cazul.

Crin Antonescu

președinte interimar PNL

ALTE DECLARAȚII ALE LIDERULUI INTERIMAR AL PNL:

  • Delegația Permanentă de săptămâna trecută a luat act de aceste demisii (ale conducerii PNL  – n.r.), a mandatat președintele și Biroul Permanent Central să conducă, să exercite prerogativele până la Congres și la alegerea unei conduceri și, la Delegația Permanentă de astăzi (miercuri  – n.r.), conform statutului, s-au luat decizii privitoare la data, locul, norma de reprezentare și alte comisii pregătitoare necesare Congresului. Congresul PNL, Congres Extraordinar, va avea loc în zilele de 28-29 iunie 2014, după Hristos – vreau să fiu cât mai precis. Locul acestui Congres va fi Municipiul București – Capitala României. Norma de reprezentare a fost în conformitate cu prevederile statutare, este calculată având 90% ca pondere rezultatele fiecărei organizații la ultimele două alegeri la care am participat singuri – deci, alegeri prezidențiale 2009, alegeri europarlamentare 2014  – și 10% număr de membri. În total va fi un Congres cu circa 1.550 de delegați, adică o cifră normală, poate un pic mai mare. Pentru comparație, precizez că ultimul Congres al partidului, tot Extraordinar, a avut circa 1.200 de delegați.
  • De asemenea a fost alcătuită – a propus și a votat Delegația Permanentă – o Comisie pentru pregătirea proiectului de statut. O Comisie condusă, ca președinte onorific de Mircea-Ionescu Quintus, ca președinte executiv de senatorul Boboc, președintele comisiei juridice din Senat, 10 președinți de organizații cu cele mai bune rezultate – deci primii 10 în ordinea rezultatelor obținute la alegerile de acum câteva zile, europarlamentare  – și după aceea doi reprezentanți ai grupului deputaților, care vor fi desemnați de către grupul din Camera Deputaților, doi reprezentanți ai senatorilor, alții evident decât cei care sunt președinți de organizații, desemnați de senatori plus doamna europarlamentar Norica Nicolai. Este, deci, o comisie de 17 oameni care va redacta proiectul de statut pentru Congres, care va primi sugestii pentru modificări, pentru amendamente, etc., etc. În 24 iunie, tot anul curent, deci în lunea din săptămâna la finele căreia are loc Congresul, Delegația Permanentă se va reuni, va discuta proiectul de statut propus de această Comisie – cu toate amendamentele formulate – și va da un vot, transmițând astfel Congresului un proiect de statut.
  • Domnul Klaus Iohannis a cerut derogare statutară de la vechime pentru a putea candida la o funcție în conducerea PNL, respectiv funcția de președinte. Domnul Ioan Ghișe a anunțat – nu era obligat să facă, dar a anunțat, candidatura domniei sale la președinția PNL. Domnul Ludovic Orban – minune Dumnezeiască! – a anunțat renunțarea domniei sale la candidatura anunțată în prealabil pentru președinția PNL. Nu înseamnă că aceste candidaturi anunțate astăzi (miercuri  – n.r.) sunt singurele care vor fi în Congres. S-ar putea să fie singurele, s-ar putea să existe altele. Termenele de depunere sunt până în preajma Congresului, deci nu știu dacă vor fi și alte candidaturi sau nu.

 Întrebat ce rol va avea în viitor, Antonescu a răspuns: “Pot să fiu orice. Nu pot să fiu Papă, pentru că nu sunt catolic, nu pot să fiu președintele al SUA, pentru că nu m-am născut în SUA, dar, în rest, pot să fiu orice“.

Daniela Marinescu