15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:59
No menu items!

Crimeea: Baza ucraineană din Feodosia, luată cu asalt, de forțele ruse

spot_img

crimeea

Trupele ruse au luat cu asalt luni dimineață, în zori, baza unei unități de infanterie a marinei ucrainene din Feodosia (Crimeea), în urma unui atac în care câțiva militari loiali Kievului au fost răniți, iar alții au fost luați prizonieri, a scris pe contul său de pe Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Vladislav Selezniov, informează EFE, citând publicația electronică Ukrainska Pravda.

Atacul a fost lansat după refuzul pușcașilor marini de a-și abandona baza și de a preda armele.

De la ora locală 04.30, în zona bazei din Feodosia s-au auzit împușcături, în timp ce un elicopter militar a survolat baza, iar în jurul orei 05.00 a început asaltul.

În operațiune au fost implicate blindate ușoare și elicoptere de tipul MI-24 și MI-8, potrivit agenției de presă ucrainene Unian.

Două ore mai târziu, trei camioane transportând soldați ucraineni, legați la mâini, au părăsit baza.

Marinarii ucraineni din Feodosia încărcaseră anterior armele și munițiile în camioane și așteptau un ordin de la Kiev pentru a părăsi Crimeea.

Nu există informații privitoare la o eventuală rezistență armată din partea unității de infanterie a marinei ucrainene, care a fost atacată de forțele ruse din Feodosia, arată AFP.

Conform Ukrainska Pravda, între 60 și 80 de pușcași marini au fost transportați de pe teritoriul bazei și sunt amenințați cu dosare penale.

Forțele ruse și proruse au ocupat în ultimele zile, fără luptă, mai multe baze ucrainene în Crimeea și au confiscat mai multe nave ale flotei ucrainene, dintre care cele mai multe își au baza în porturi din peninsula de acum atașată Rusiei.

C.A.