Crima de la metrou. Ministrul de interne, Carmen Dan: O anchetă internă este în derulare. Ce spune tatăl fetei care a reușit să se salveze

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a declarat, joi, că este în derulare o anchetă internă ca urmare a crimei de la metrou. Ministrul a cerut prezentarea cronologică a procedurilor.

“Am cerut să mi se prezinte situaţia intervenţiei şi derularea procedurii specifice aşa cum s-a derulat. Am solicitat Poliţiei să facă un comunicat. E o anchetă în derulare, nu aş vrea să mă pronunţ eu acum, la cald, însă din ceea ce am văzut eu, poliţiştii, din momentul în care au fost sesizaţi -se cunoaşte deja că a fost o oarecare sincopă, după apelul la 112 -, dar de la ora 17.15, când au fost sesizaţi şi au început procedura de audiere, eu cred că e destul de justificată această prezentare a procedurilor. După ce am constatat este că, din momentul în care s-a dat alarma, peste 470 de poliţişti şi peste 100 de jandarmi au desfăşurat activităţi concentrate de a o găsi şi localiza, lucru care s-a şi întâmplat. (…)Până la ora 20.00 s-au făcut toate verificările, s-a audiat prima victimă şi s-au vizualizat toate imaginile de pe camerele de supraveghere (…) O anchetă internă este deja în derulare”, a declarat Carmen Dan.

Întrebat dacă se putea face mai mult în acest caz, ministrul a răspuns că nu e în măsură să se pronunţe acum. “Bineînţeles că de fiecare dată se poate face mai mult. Bineînţeles că sunt activităţi şi evenimente. Cele mai multe dintre ele, tragice sau triste, din care trebuie să învăţăm”, a arătat Carmen Dan.

În privinţa schimbării regulilor de la metrou, ministrul afacerilor interne a precizat că nu vrea să vorbească în numele Metrorex. “Cred că se pot trage nişte concluzii şi din acest eveniment şi, da, cred că se pot face lucruri care să conteze pentru siguranţa cetăţenilor“, a precizat ministrul.

Agresoarea a fost arestată preventiv, însă a fost internată la Spitalul Jilava pentru expertiză psihiatrică.

În spaţiul public au apărut imagini cu primul atac al agresoarei de la metrou, tânăra reuşind să se salveze şi să o împingă pe femeia care încerca să o arunce pe şinele de metrou. Prima victimă a făcut plângere la Poliţie, însă a doua victimă a murit în staţia Dristor, după ce a fost aruncată pe şine. 

Tatăl tinerei de 20 de ani care a fost împinsă în faţa metroului în stația Costin Georgian şi a reuşit să se opună susţine că, la 45 de minute de la incident, a sunat la 112, dar operatorul l-a trimis la staţia de metrou la care s-a întâmplat atacul. Bărbatul spune că a mers apoi la Poliția Transport Public și a durat două ore până a putut da declaraţii.

„În 45 de minute am sunat la 112. Şi 112 m-a trimis la Costin Georgian să investighez eu, ca părinte. E posibil aşa ceva? Aproape două ore am stat ca să-mi ia declaraţia, pentru că în faţa mea era o doamnă cu un copil, îi spunea poliţistului că şi-a uitat geanta. Poliţistul a venit şi ne-a întrebat, i-am spus că a fost împinsă în faţa metroului. Nu a crezut din prima. Trebuia să-i ia declaraţia doamnei. În jurul orei 19.00 am putut da declaraţii. (…) Fiica mea are 22 de ani, a făcut handbal. A venit în spatele ei, pur şi simplu a împins-o. Ea a crezut că este o glumă a unei prietene (…). Când şi-a dat seama că nu e glumă, a pus dreptul în faţă şi l-a stopat. A opus rezistenţă şi a reuşit să se salveze. Atunci a sărit lumea şi a reuşit să fugă. Toate acestea s-au întâmplat la 10 metri în faţa metroului. Era prima victimă şi poate nu mai era a doua. (…)Mai avea un centimetru şi depăşea, deja partea din față a piciorului se afla în aer, deasupra liniei de metrou”, a declarat bărbatul miercuri seara, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

Tatăl fetei a spus că aceasta este în stare de şoc. Tânăra i-ar fi povestit tatălui că a remarcat-o pe agresoare în momentul când a coborât pe peron. „În momentul în care a coborât, s-a uitat şi a aruncat ochii la femeia asta. O fixa. La ceas, ea s-a oprit şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Mi-a spus că avea o figură ciudată”.

„Au sărit (după atac – n.r.) câţiva cetăţeni şi au întrebat-o: <<Ce ai doamnă, ce ai cu ea? Şi ea spunea: <<Nu, că mi-a furat banii. Mi-a luat banii>>. Spune asta ca să se victimizeze puțin. Şi atunci câţiva cetăţeni au întrebat-o (pe fată – n.r.): <<I-ai luat tu banii?>> Şi ea a spus: <<Nu vă uitaţi cum arăt eu şi cum arată ea?>>. Ea arăta spre buzunarul ei şi spunea: <<Mi-a luat banii, mi-a luat banii>> şi repeta. Apoi a venit metroul, persoanele au intrat în metrou, fiica mea a urcat şi ea, de frică şi atunci a realizat ce s-a întâmplat, a izbucnit în plâns, a mers la cabinetul stomatologic, nu a ajutat-o nimeni. Agresoarea a rămas pe peron. Ne-am uitat pe filmări şi agresoarea se plimba foarte liniştită pe peron către ieşire cu telefonul la ureche. Am înţeles de la poliţie că i-ar fi găsit în palmă, dacă nu mă înşel: <<Am făcut-o, dar am confundat-o>>. I-au găsit scris în palmă. Aşa au găsit scris în momentul în care au arestat-o. Putea fi vorba despre fata noastră sau despre cealaltă”, a mai spus bărbatul.

Joi, într-o nouă intervenție la Antena 3, tatăl tinerei care a reușit să se salveze a precizat că, după ce a găsit imaginile de pe camerele de supraveghere de la metrou, din stația Costin Georgian, polițistul care i-a luat declarația fiicei sale și-a anunțat superiorii. “De la acel moment, lucrurile s-au derulat, parcă, ceva mai repede”, a adăugat bărbatul. El a precizat că, în timp ce fiica sa scria încă declarația, polițiștii au primit un telefon prin care au fost înștiințați că la stația de metrou Dristor 1 a avut loc o tentativă de suicid și că victima este o persoană de sex masculin. 

Tentativa de omor ar fi avut comisă între orele 15.53 și 15.57. 

 

NICIUN COMENTARIU