11.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 23:03
No menu items!

Creșterea porcilor în aer liber, interzisă la stâne sau ferme vegetale (proiect)

spot_img

Creșterea porcinelor ar putea fi interzisă în exploatații în aer liber de tipul stânelor, taberelor de vară, cantoanelor silvice, cantoanelor de pe lângă diguri sau societăților agricole vegetale. Interdicția este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență privind noi reguli pentru creștere porcilor în sistem tradițional.

Proiectul, lansat în dezbatere publică de Autoritatea Națională Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorități.

Exploatațiile noncomerciale de porcine achiziţionează porcinele pentru îngrășare și sacrificare pentru consum în gospodăria proprie de la exploatații comerciale, direct sau prin intermediul mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, cu respectarea legislației sanitar – veterinare”, se mai arată în proiectul de ordonanță de urgență, citat de agrointel.ro.

În cazul stânelor care cresc porci în aer liber, practică ce devine interzisă, amenda pentru persoane fizice va fi cuprinsă între 1.500 lei și 3.000 lei, iar pentru persoanele juridice, între 3.000 lei și 5.000 lei.

Cine va mai putea crește porci:
a) persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie;
b) persoane fizice în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, care cresc porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, cu respectarea legislației în vigoare;
c) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar;
d) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, care cresc în sistem semideschis rase autohtone.
e) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice în cadrul exploataţiilor comerciale profesionale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar;
f) deţinătorii crescătoriilor de vânat şi/sau complexurilor de vânătoare, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar.

Proiectul de ordonanță de urgență poate fi consultat AICI

Raluca Dan