23.2 C
București
vineri, 17 septembrie 2021 - 13:55

Creștere halucinantă a pensiei medii și a salariului mediu brut: 11 lei în plus pentru pensionari și 1 leu pentru salariați

spot_img

În condițiile scumpirii alimentelor, gazelor, energiei, iată că, pensiile și salariile se lovesc de o creștere absolut rușioasă. Potrivit datelor publicate luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS), pensia medie lunară a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea al anului, faţă de primul trimestru, adică cu aproximativ 11 lei, până la valoarea de 1.661 de lei, iar salariul mediu brut a crescut cu 1 leu.

Adrian Negrescu, consultant economic, a scris pe canalul său de Youtube, în urma unei intervenții la Antena 3, că traiul pensionarilor și al salariaților va fi unul extrem de dificil, în condițiile economice actuale.

”Pensia medie a crescut cu 11 lei, iar salariul mediu brut cu 1 leu. Cele mai noi date de la INS.

Avem 932.000 persoane – 17% din totalul pensionarilor, care primesc, lunar 800 lei, si alte 1,5 milioane de persoane care primesc pana in 1500 lei.

Cum sa traiesti cu acesti bani in conditiile in care facturile la gaze, energie si intretinere vor creste, in aceasta iarna, cu cel putin 50%, iar inflatia reala resimtita de pensionari este cu mult mai mare decat cea comunicata de INS (au alt cos de consum – mancare, medicamente, facturi si cam atat)”, a spus economistul.

Numărul mediu de pensionari a fost de 5.085.000 de persoane în trimestrul al doilea al anului, în scădere cu 14.000 de persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.657.000 de persoane, în scădere cu 8.000 de persoane.

În cel de-al doilea trimestru, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.601 lei, în creştere cu 0,3% faţă de trimestrul anterior.

Totodată, raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,2% în cel de-al doilea trimestru, în scădere faţă de raportul de 54,6% înregistrat în primul trimestru al anului.

Comparativ cu trimestrul al doilea al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 47.000 de persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 19.000 de persoane.

Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut în al doilea trimestru, comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 15,7% , respectiv cu 16,0%.

În trimestrul al doilea al anului, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari.

Pensia medie lunară se calculează luând în considerare sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş – plătite de casele de pensii.

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,6% în totalul celor de asigurări sociale