12.6 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 11:15

Crește numărul reacțiilor adverse după vaccinul AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță are o explicație

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat vineri că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 19.125 de persoane și au fost raportate 115 reacții adverse.

Conform CNCAV, în ultimele 24 de ore au fost întregistrate 115 reacții adverse, 4 de tip local și restul de tip general. Dintre acestea, 97 au fost raportate după vaccinul AstraZeneca, 4 după Moderna și 14 după Pfizer.

Valeriu Gheorghiţă a declarat într-o conferință de presă susținută în urmă cu câteva zile că reacţiile adverse la serul AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la a doua administrare.

“Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.