3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 3:13
No menu items!

Crește numărul angajaților MAI care vor asigura liniștea și ordinea publică pe litoral

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a convocat vineri șefii structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din județul Constanța și le-a cerut pregătirea misiunilor din sezonul estival, conform Planului general de măsuri “Estival 2016” realizat la nivelul ministerului.

Astfel, începând de duminică, 12 iunie, și până la sfârșitul sezonului, au fost dispuse o serie de măsuri organizatorice pentru creșterea siguranței turiștilor care se vor afla pe litoralul românesc al Mării Negre, au precizat reprezentanții MAI într-un comunicat de presă.

“Dacă anul trecut numărul forțelor de ordine a fost de aproximativ 900 de angajați ai MAI, anul acesta numărul celor implicați în acțiunile de menținere a climatului de siguranță pe litoral a fost crescut semnificativ. Din dispoziția ministrului Petre Tobă, peste 1.500 de polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, medici și paramedici SMURD și piloți ai IGAV vor asigura misiunile de asigurare a ordinii publice în stațiunile de pe litoralul românesc. Acțiunile din această perioadă au ca reper analizele de risc privind evenimentele înregistrate în anii precedenții și estimările privind numărul de persoane care își vor petrece vacanța pe litoral. Aceste măsuri au fost adaptate și actualului context regional de securitate, evenimentele înregistrate în Grecia și Turcia putând anticipa prezența unui număr mai mare de turiști care să-și petreacă concediul pe litoralul românesc”, se arată în comunicatul MAI.

În perioada de vârf a sezonului estival, începând cu 1 iulie, pe lângă dispozitivul de siguranță publică asigurat de structurile teritoriale din județul Constanța, vor fi detașați aproape 300 de polițiști din țară de la formațiunile de ordine publică, investigații criminale și criminalistică.

Potrivit dispoziției ministrului afacerilor interne, la sfârșitul fiecărei săptămâni, având în vedere numărul mare de turiști care se vor deplasa spre litoral, structurile de Poliție Rutieră vor avea la dispoziție elicoptere ale IGAV pentru asigurarea suportului aerian și pentru monitorizarea traficului rutier.

De asemenea, vor fi puse în aplicare măsurile privind asigurarea intervenției în cazul producerii unor situații de urgență pe A2 prin prezența unor ambulanțe SMURD, autospeciale de descarcerare și autospeciale cu apă și spumă în puncte fixe de pe autostradă.

Acțiunile principale ale structurilor MAI care vor asigura măsurile de siguranță pe litoral privesc: asigurarea prezenței la vedere a patrulelor de ordine publică, identificarea zonelor cu risc criminogen și desfășurarea unor acțiuni preventive în aceste locuri, asigurarea fluidizării traficului rutier pe arterele către Constanța și între stațiunile de pe litoral, intensificarea acțiunilor și controalelor preventive la obiectivele economice, prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și asigurarea unei intervenții rapide la evenimente, cazuri medicale și în situațiile de urgență.

Toate activitățile structurilor MAI vor avea un scop preventiv, acțiunile urmând a se desfășura în mod integrat.

Anul acesta, în premieră, MAI va derula un proiect-pilot în stațiunile Mamaia, Eforie Nord, Costinești și Neptun, unde se vor amplasa puncte de prim-ajutor asigurate de pompieri și paramedici SMURD din cadrul IGSU. Această nouă abordare va contribui la creșterea siguranței cetățenilor și la reducerea timpilor de intervenție la evenimente, estimează oficialii MAI.

În trei dintre aceste locații vor exista autospeciale tip șenilată de mici dimensiuni care vor putea transporta, în caz de nevoie, persoanele care necesită ajutor medical de pe plajă până la arterele rutiere unde vor putea ajunge ambulanțele.

La punctele de prim-ajutor va exista în permanență personal calificat, pregătit să răspundă în cazul producerii unor situații de urgență medicală ce pot apărea în rândul celor prezenți pe plajele stațiunilor.

Pe mare, în zona Mamaia, Eforie Nord, Costinești, Portul turistic Tomis și Portul Mangalia vor exista cinci ambarcațiuni ale IGSU cu personal calificat să intervină în situații de urgență. De asemenea, pe Lacul Siutghiol va exista permanent o ambarcațiune a ISU.

Stațiunile incluse în acest proiect pilot sunt cele unde în ultimii 5 ani s-au înregistrat cele mai multe situații de urgență soldate cu victime.

Pentru reducerea timpului de răspuns la situații de urgență, ISU Constanța va înființa nouă puncte de lucru temporare încadrate cu câte o autospecială cu apă și spumă, suplimentar față de cele 10 existente în prezent.

Aceste elemente noi de dispozitiv asigurate de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență urmează să fie amplasate în punctele de intervenție începând din acest weekend.

Oficialii MAI au mai anunțat că, pe lângă misiunile desfășurate pe litoralul românesc, vor continua acțiunile de colaborare cu autoritățile bulgare, astfel încât și în acest an polițiști români vorbitori de limbă bulgară vor fi prezenți în stațiunile de pe litoralul statului vecin în scopul acordării de sprijin turiștilor români și asigurării unui schimb operativ de date și informații cu autoritățile locale.

R.D.