5.4 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 23:16
No menu items!

Cresc accizele la motorină în 2013

spot_img

Accizele la motorină vor urca începând cu anul viitor de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă, operaţiunea fiind avizată, miercuri, de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Documentul prevede atingerea nivelului minim al accizelor la motorină începând cu 1 ianuarie 2013, de 391 euro/tonă, față de nivelul actual de 374 euro/tonă.

Ordonanţa permite totodată autorizarea antrepozitelor fiscale pentru depozitarea alcoolului etilic și băuturilor alcoolice și elimină restricțiile privind autorizarea antrepozitelor fiscale pentru depozitarea produselor energetice și a produselor din tutun prelucrat. Termenul de valabilitate a autorizației de antrepozit fiscal va fi de trei ani, iar garanția pentru antrepozitele fiscale de depozitare nou înființate va reprezenta 6% din valoarea accizelor aferente tuturor intrărilor de produse accizabile estimate la nivelul unui an.

Fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu anunţa, la sfârșitul anului trecut, că România trebuie să ajungă în 2013 la nivelul minim din Uniunea Europeană în privinţa accizelor la motorină. Un studiu Bloomberg relevă că România se numără printre statele cu cel mai ridicat cost din lume la benzină, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul al şaptelea după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic.

D.M.