11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 18:30
No menu items!

Creditarea populației, în continuă scădere. Vasilescu (BNR): Băncile trebuie să aibă ce să împrumute

spot_img

Creditarea populației, în continuă scădere. Vasilescu (BNR): Băncile trebuie să aibă ce să împrumute

Creditele acordate populației, în moneda națională, au scăzut în februarie cu 0,5% față de ianuarie și cu 1,3% față de aceeași lună a anului trecut, arată datele publicate marți de BNR. Per ansamblu, soldul creditului neguvernamental a scăzut cu 0,3% față de ianuarie. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că băncile trebuie să aibă capital pentru a putea da credite.

În privința creditelor în valută, acestea au scăzut cu un procent – față de aceeași lună a anului trecut – în cazul celor acordate populației și cu 4,2% în cazul firmelor.

Față de ianuarie 2013, împrmuturile în monedă străină au scăzut, de asemenea, pe ambele categorii, cu 0,2%, respectiv 0,4%. Pe de altă parte, creditele în lei acordate firmelor au fost cu aproape zece procente mai mari față de februarie 2012.

La capitolul economisire, populația a preferat și în februarie depozitele în valută, care au crescut cu 0,8% față de prima lună a acestui an și cu peste 17% față de februarie 2012. Rezervele bancare în lei ale populației au crescut și ele, dar mai puțin, cu 0,3% față de prima lună a anului și cu 0,6% față de a doua lună a anului trecut.

Per ansamblu, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în februarie cu 0,3% faţă de ianuarie, la 222,7 miliarde lei, ca urmare a reducerii atât a împrumutuirlor în lei, cât şi a celor în valută.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat marți că România are nevoie de o sursă solidă de creditare a populației și a băncilor. Oficialul s-a referit în discursul său la necesitatea unei capitalizări solide a sistemului bancar local, dar și la dificultatea băncilor de a rezista pe piață în condiții de criză.

”Băncile trebuie să aibă ce să împrumute. Să fie finanțate, ca să aibă ce finanța. Apoi li se cere să fie cu ochii în patru cui dau creditele. O fi o bancă un magazin de bani, cum le place unor jurnaliști să spună? La bancă nu se stă la coadă ca la orice magazin. Aici poți să soliciți un credit, iar banca să nu ți-l dea”, a declarat Vasilescu.

Cosmina Croitoru