15.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 14:46
No menu items!

Crește numărul evazioniștilor și insolvențelor

spot_img

Tot mai multe firme preferă să nu-și plătească datoriile față de stat, făcînd, ca în anii 1997 și 1998, credite fiscale, a declarat  Mihail Constantin, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în cadrul unei conferințe pe teme economice organizată la Banca Națională a României.

ANAF le recomandă acestora să se îndrepte către creditul bancar. El spune că fiscul scoate greu bani de la firme iar când le execută silit, bunurile pe care se pune sechestru îşi pierd valoarea pe o piaţă pe care puterea de cumpărare a scăzut dramatic.

Constantin a spus că ANAF se confruntă şi cu multe intrări în insolvenţă, prin care firmele se protejează faţă de fisc şi creditori, şi cu o tendinţă de „abandonare” a societăţilor comerciale, prin intrarea în inactivitate.

În plus, el a arătat că „circuitele evazioniste” reuşesc să se replieze tot mai rapid, creând astfel dificultăţi instituţiei de a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a instituţiei stabilit pentru următorii patru ani, ANAF vizează să atingă un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80%  cât este în prezent, spune Mihail Constantin.

În ţările dezvoltate indicatorul se situează la 94% din populaţie.

”La noi, procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implică o muncă anevoiască pentru ANAF, ceea ce poate determnina blocaje în activ noastră”, a mai spus Mihail Constantin.

Circa 45% din totalul restanțelor pe care firmele mari din România le au către ANAF ( adică 5,7 miliarde de lei) nu pot fi recuperate din cauza unor procese in curs, a intrarii in insolvență a companiilor sau din cauza unui statut de administrare specială.

80% din aceste datorii sunt ale companiilor de stat.(S.S.)