marți, 27 octombrie 2020 - 12:17

Creșterea concentrației CO2 atmosferic, amenință hrana oamenilor

Poliția italiană folosește gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii împotriva restricțiilor

Poliția din Italia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile furioase din orașele din nordul țării, Torino și Milano, după ce protestele împotriva...

Vaccinul anti-COVID, livrat în lume cu mii de avioane

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) estima, luna trecută, că ar fi nevoie de 8.000 de avioane Boeing 747 pentru a distribui vaccinul COVID...

Analiză OLX: Marii angajatori din retail și servicii externalizate vor să angajeze persoane cu dizabilități

Marii angajatori din România, în special din zona de retail și BPO (servicii externalizate), sunt interesați de angajarea persoanelor cu dizabilități, potrivit unei analize...

Apa descoperită de NASA pe Lună ar putea susține o bază lunară

După ce a scăpat în urmă cu câteva momente tentante dezvăluiri despre o „nouă descoperire interesantă despre Lună”, agenția spațială americană a arătat dovezi...

 co2 poluare

Creșterea concentrației de CO2 în atmosfera terestră nu se limitează la încălzirea climatică, ci reprezintă o amenințare directă pentru producția agricolă, care va suferi o diminuare semnificativă a anumitor substanțe nutritive conținute în vegetale, avertizează cercetători citați de AFP.

Cu nivelurile ridicate de dioxid de carbon estimate la nivelul anilor 2050, acesta va fi cazul zincului și fierului, indispensabile alimentației umane, a căror concentrație se va reduce în mod îngrijorător în anumite cereale și leguminoase, potrivit unui studiu realizat de Școala de sănătate publică din Harvard.

„Dat fiind că circa două miliarde de indivizi suferă deja de carențe în zinc și fier, ceea ce se traduce în fiecare an prin 63 de milioane de decese legate de malnutriție, aceasta este amenințarea sanitară asociată schimbării climatice cea mai importantă identificată vreodată”, susține instituția americană într-un comunicat.

Pentru Samuel Myers, care a coordonat cercetările, studiul publicat miercuri în revista britanică Nature este primul de acest gen care probează ipoteza că „sporirea concentrațiiilor de CO2, care nu au încetat să crească după revoluția industrială, amenință nutriția umană”.

Mecanismele responsabile de acest fenomen rămân în continuare misterioase.

Biologii americani au trecut în revistă datele primite din șapte situri FACE din Japonia, Australia și SUA despre 41 de varietăți diferite de cereale și leguminoase.

Concentrația în CO2 în toate aceste situri era cuprinsă între 546 și 586 părți la un milion (ppm), o valoare similară celei prezise de experții climatului că va fi atinsă în următorii 40 — 60 ani, în ciuda măsurilor luate până acum pentru a stopa emisiile de gaze cu efect de seră.

Cercetătorii au măsurat conținutul în nutrienți a părților consumabile la grâu, orez, porumb și sorg, ca și la soia și mazăre.

Rezultatele lor arată o netă reducere a conținutului de zinc, fier și proteine la cereale numite ‘în C3’, ca grâul și orezul, care fixează carbonul conținut în CO2 sub forma unui compus cu trei atomi de carbon.Grâul cultivat sub concentrație mare de CO2 conține, de exemplu, cu 9,3 % mai puțin zinc, cu 5,1% mai puțin fier și cu 6,3% mai puține proteine decât un grâu cultivat în aer ambiant (ceva mai puțin de 400 ppm CO2 actual).

Cercetătorii de la Harvard au constatat, totodată, cu surpriză că conținutul în zinc și în fier poate fluctua considerabil de la o varietate de orez la alta, ceea ce ar putea permite dezvoltarea unui orez mai rezistent la concentrațiile puternice de CO2.

Leguminoasele ‘în C3’, ca soia și mazărea, manifestă și ele o ‘scădere semnificativă’ a conținutului în zinc și în fier, dar nu și în proteine, notează studiul.

Myers și echipa lui estimează că între două și trei miliarde de locuitori ai planetei noastre primesc mai puțin de 70 % din aportul lor în zinc și în fier consumând plante de tip C3, în special în țările dezvoltate, unde carențele alimentare constituie deja o provocare majoră pentru sănătatea publică.

Plantele ‘în C4’ (porumb și sorg), apărute mai recent pe pământ și care fixează diferit carbonul atmosferic, par mai puțin afectate de o rată de CO2 ridicată.

C.A.

Reacție incredibilă a prefectului de Sibiu, față de medicul care cere mai multe paturi în spital: Ca și cum ați fi de la presă,...

Prefectul judeţului Sibiu, Mircea Creţu, s-a arătat deranjat de apelul făcut de medicul Voichiţia Halmaghi de la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU, unde...

Spitalul Județean Miercurea Ciuc, blocat pentru o săptămână

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc sistează, pentru o săptămână, intervenţiile chirurgicale pentru pacienţii cronici, suspendă concediile de odihnă ale personalului şi...

Iadul în imagini pentru o familie de fermieri din județul Constanța

30 de tone de mere își caută urgent cumpărători, după ce o puternică furtună însoțită de grindină a făcut ravagii în livada unei familii...

Cu psihologi în spitale! Un studiu britanic arată cât de rău le-a făcut cadrelor medicale postura de eroi ai pandemiei

Un studiu cu privire la personalul din sănătate din Marea Britanie, din perioada mai-iulie 2020, arată că, după primul val, 47% dintre cadrele medicale...

Guvernul vrea să declare stare de calamitate. Zone din România, într-o situație extremă

Guvernul Ludovic Orban intenționează să adopte o ordonanță de urgență pentru declararea stării de calamitate pentru fenomenul de secetă pedologică în agricultură. Din rapoarte...