20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 19:20

Crește prețul gazelor. Guvernul a aprobat noul calendar de liberalizare

spot_img

Preţul gazelor pentru populaţie şi producători creşte de miercuri, 1 iulie

gaze3

Preţul gazelor pentru populaţie şi producători creşte, de miercuri, 1 iulie, de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, şi va continua să crească anual cu câte 6 lei în 2016 şi 2017, urmând să fie rediscutat în aprilie 2018, în calendar fiind estimată totuşi la acest moment o creştere similară până în 2021.

Guvernul a precizat, într-un comunicat de presă, că a aprobat, miercuri, noul calendar de liberalizare a prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației. prețul acestora urmând să crească, într-o primă etapă, de la 53,3 lei/ MWh la 60 lei/ MWh.

Potrivit noului calendar aprobat în ședința de astăzi, începând cu data de 1 iulie 2015, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației va fi de 60 de lei/ MWh, comparativ cu 53,3 lei/ MWh cât este în prezent. Calendarul prevede o majorare anuală până în 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 prețul va fi de 66 lei/ MWh, iar începând cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh.

Guvernul României
comunicat de presă

Calendarul de liberalizare estimează și prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă și după aprilie 2018.

Astfel, pentru 1 aprilie 2018 prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației este estimat la 78 lei/ MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/ MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/ MWh. Aceste estimări sunt valabile pentru prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației, cu observația că acesta va fi reevaluat în urma unei analize, derulată până la sfârșitul lunii martie 2018.

Guvernul României
comunicat de presă

Calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale din producția internă are în vedere perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021 și este rezultatul negocierii cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, Uniunii Europene și Băncii Mondiale.

Guvernul precizează că termenul dorit de partenerii externi “a fost extins de la trei ani (2015-2018) la șase ani (2015-2021), iar ritmul de creștere a prețului a fost repartizat uniform pe toată perioada de referință, neacceptându-se creșterea mai accentuată în prima parte a perioadei”. De asemenea, susține Executivul, partea română a insistat, în cadrul negocierilor, ca alinierea prețului gazelor din producția internă să se facă anual, și nu trimestrial sau semestrial.

Potrivit sursei citate, unul dintre considerentele care au stat la baza calendarului de liberalizare ține de “scăderea constantă” a consumului de gaze naturale, “din cauza declinului consumului industrial, precum și datorită programelor de eficiență energetică aplicate de către ambele categorii de consumatori, casnici și non-casnici”.

Executivul constată că s-a înregistrat o scădere a cererii de gaze naturale a producătorilor de energie electrică, pe fondul intrării pe piață a capacităților de producție din surse regenerabile.

În ceea ce privește importul de gaze naturale, cererea a evoluat în termeni descrescători, conform scăderii consumului în general, de la un procent de 15% în anul 2013 la aproximativ 7% în anul 2014, cu o perspectivă de menținere a acestui procent sau chiar de scădere, pe termen mediu.

Guvernul României
comunicat de presă

Pe de altă parte, se consideră că reevaluarea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației, începând cu anul 2018 este necesară întrucât impunerea, încă de acum, printr-o Hotărâre de Guvern, a unui preț de referință fix după anul 2017 “ar fi de natură să genereze distorsiuni pe piața liberă, cu impact negativ asupra tuturor relațiilor comerciale”.

R.D.