2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 15:31
No menu items!

Costul producției industriale din România, în creștere. Produsele energetice, cele mai costisitoare

spot_img

Costul producției industriale din România, în creștere. Produsele energetice, cele mai costisitoare

Prețurile producției industriale au crescut semnificativ, în luna iunie față de aceeași lună a anului trecut, la produsele energetice și la bunurile de uz curent: cu 6,1%, respectiv cu 6%. Prețurile produselor energetice și ale bunurilor de uz curent au fost peste nivelul de 2,5% înregistrat pentru total industrie.

Institutul Național de Statistică (INS) arată că, față de luna mai, costul producției industriale din România a crescut, în medie, cu 0,3%, în timp ce pe piața externă indicatorul a avansat cu 0,8%.

”Faţă de luna iunie 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 2,8%, cu 2,1 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 4,1 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă”, arată INS.

Comparativ cu luna mai, prețurile producției industriale au crescut în industria bunurilor de capital (+0,5%), industria bunurilor de uz curent (+0,3%), industria bunurilor intermediare (+0,2%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+0,2%) și industria energetică (+0,2%).

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

IPPI este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.

Cosmina Croitoru