1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 3:03
No menu items!

Costică Constanda vrea 150 de milioane de euro de la Sorin Oprescu pentru Parcul Bordei

spot_img

Constanda Costica_nasul.tv

Primarul Sorin Oprescu a mai încercat, zilele acestea, o negociere cu omul de afaceri Costică Constanda, căruia municipalitatea trebuie să-i plătească peste 160 de milioane de euro despăgubiri. Surse prezente la discuții susțin că afaceristul ține la sumă și n-a fost dispus să renunțe la mai mult de 10 milioane de euro, iar primarul Oprescu impune un preț mult mai mic, 110 milioane de euro, în loc de 160. În cadrul negocierilor s-a pus și problema plății în rate a despăgubirilor, iar dacă Primăria Capitalei nu are suficient buget pentru asta, să rămână cu o parte din teren.

Consilierii prezenți la discuții au declarat pentru Sursa Zilei că omul de afaceri Costică Constanda vrea cel puțin 5.000 euro pe metru pătrat, deși nu a făcut nicio investiție acolo.

Litigiul privind Parcul Bordei este vechi de şase ani. Municipalitatea a pierdut procesul și la Tribunal, și la Curtea de Apel, vara aceasta urmând ca Înalta Curte să dea sentința definitivă. Conform deciziilor de până acum, Primăria Capitalei trebuie să plătească 163 milioane de euro omului de afaceri. Acesta a și reușit, luna trecută, să obțină în instanță blocarea conturile instituției, dar primarul general a câștigat recursul.

Costică Costanda a câştigat în 2003 dreptul de proprietate asupra terenului din Parcul Bordei, pe care Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Traian Băsescu dorea să ridice Satul Francez. Atunci a avut loc un prim schimb de terenuri, în care Costanda a primit 28.000 de metri pătraţi din Parcul Bordei.

În 2006, în mandatul primarului Adriean Videanu, afaceristul a vrut să ridice mai multe clădiri pe terenul obținut, dar nu a obținut autorizația de construire, ci un alt schimb – să renunțe la terenul din Parcul Bordei pentru aceeași suprafață în Satul Francez, unde putea să și construiască. Nici acolo n-a reușit însă să își dezvolte proiectele, așa că omul de afaceri a dat în judecată atât Primăria Capitalei, cât și Consiliul General. După 3 ani de procese, sentința Curții de Apel, în favoarea lui Costanda, este definitivă și executorie, dar nu și irevocabilă, așa că magistrații de la ÎCCJ vor fi cei care vor da decizia finală.

Alexandru Maghiar