4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 17:23
No menu items!

Corupție în liga unde au activat Academia Rapid și Steaua București

spot_img

Secretarul general al Asociației Municipale de Fotbal București, Gabriel Claudiu Baboia, a fost condamnat definitiv de Tribunalul București la un an și patru luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de doi ani de zile, pentru fapte de dare mită și complicitate de dare mită.

Conform deciziei judecătorilor Tribunalului, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

De asemenea, tot pe pe parcursul termenului de supraveghere, Baboia va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Administraţia Domeniului Public – Sector 2 Bucureşti sau la Administraţia Domeniului Public – Sector 6 Bucureşti, pe o perioadă de 80 de zile.

Claudiu Baboia este cel care, alături de președintele AMFB, Marian Lumînare, au sprijinit înscrierea echipelor Academia Rapid și CSA Steaua București direct în Liga a IV-a, deși regulamentul le obliga pe cele două să se înscrie în Liga a V-a.

De unde vin acuzațiile de corupție.

Condamnarea pentru corupție a lui Claudiu Baboia vine după ce acesta a încheiat cu Parchetul Tribunalului București un acord de recunoaștere a vinovăției pentru acuzațiile aduse de procurori acestuia în dosarul penal pornit în vara anului 2017. În dosarul penal amintit ”inculpatul Baboia Claudiu Gabriel a fost reţinut şi arestat la domiciliu de la data de 04.10.2017 până la data de 01.11.2017”.

Cazul viza coruperea mai multor arbitri de fotbal iar în dosarul inițial mai erau cercetați oficiali ai clubului de fotbal UTA Arad.

Astfel, procurorii au stabilit că ”din actele de urmărire penală efectuate până la momentul actual, a reieșit faptul că, la data de 19.05.2017, în interesul Asociației Club Sportiv UTA Bătrâna Doamnă ARAD, într-un hotel din mun. Suceava, Vlădulescu Ionuț Gabriel i-a remis suma de 13.500 de lei, promisă anterior, arbitrului partidei de fotbal Foresta Suceava — Sepsi Sf. Gheorghe, pentru a favoriza prima echipă (la momentul respectiv UTA Bătrâna Doamnă ARAD și Sepsi Sf. Gheorghe erau contracandidate în Liga a II-a pentru promovarea directă în Liga I)”.

La realizarea acestui demers au contribuit și  Claudiu Drăgan, și Dorin Stana, director sportiv, respectiv secretar în cadrul Asociației Club Sportiv UTA Bătrâna Doamnă ARAD – puși ei sub acuzare în dosar, în timp ce Claudiu Gabriel Baboia, secretar al Asociației Municipale de Fotbal București, a intermediat contactul dintre arbitrul în cauză și Vlădulescu Ionuț Gabriel.

Anchetatorii au mai stabilit că la data de 02.06.2017, inculpatul Baboia i-a oferit suma de 3000 de lei arbitrului partidei de fotbal Progresul Spartac — ACS Regal, din Liga a IV-a, pentru a favoriza prima echipă, iar ulterior i-a remis suma de 1000 de lei.

Cristi Ciupercă