12.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 3:37
No menu items!

Corupția a ajuns pe BVB. SIF Transilvania admite că a fost fraudată de o grupare de ”manageri”

spot_img

 4319389

SIF Transilvania (SIF 3), una dintre cele mai importante societăți de investiții din România, a făcut publice motivele pentru care a întrerupt contractele de management pentru restructurarea activității companiei Transilvania Hotels & Travel, acțiune care inițial a generat un scandal public.

Aceste motive țin de sfera corupției din mediul privat, iar faptul că o companie listată la BVB ia atitudine în mod public este relevant. Atitudinea generală în mediul corporatist este de ascundere a acestor probleme, dintr-un motiv ce ține de imagine, conform teoriei că piața nu mai poate avea încredere într-o companie care nu a fost în stare măcar să aibă grijă de propriile active financiare.

Este însă de notorietate printre oamenii de afaceri din România că practicile corupte sunt cel puțin la fel de răspândite în mediul privat, precum în cel public. Percepția este însă mai atenuată din cauza acestui mod de ocultare și al atenției mai scăzute din partea instituțiilor judiciare și a presei, întrucât nu sunt bani publici la mijloc.

Vineri, SIF Transilvania a publicat un comunicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), în care a afirmă că echipa managerială a societății Transilvania Hotels & Travel, fostă Sigma Hotel Management, aflată în portofoliul SIF 3, a fost revocată prin decizia Consiliului de Administrație, în urma unui audit care a constatat o serie de nereguli, cu ”potențial ridicat” de a aduce prejudicii societății:

  • Încheierea de contracte de muncă pentru posturi de conducere inexistente în organigrama societății;
  • Încheierea de contracte de consultanță cu propiile firme ale persoanelor încadrate cu funcții de conducere;
  • Efectuarea de plăți nejustificate pentru prestații neefectuate sau depășirea nivelului bugetat al cheltuielilor efectuate în perioada de gestionare a societății.

Într-un comunicat semnat de Mihai Fercală, președinte și director general al SIF 3, se afirmă că echipa managerială revocată în martie nu a reușit să propună niciun plan coerent de business și niciun proiect de restrucutrare a activității. Odată cu echipa de management, a fost revocat și Radu Toia din funcția de director general adjunct al SIF 3, pentru că nu și-a îndeplinit atribuțiile legate de gestionarea portofoliului societății.

La începutul lunii mai, firma Sigma Hotel Management a transmis că l-a revocat din funcţia de director general pe Bruno Negoiţă, în martie, pentru încălcarea contractului de mandat.

Sigma susţine că Negoiţă a angajat firma în cheltuieli uriaşe, fără avizul CA, ”valori ce reprezintă în prezent prejudicii aduse acesteia şi care urmează să fie recuperate de la cei vinovaţi”. ”Echipa managerială nu a prezentat niciun plan de business şi niciun studiu de oportunitate pe baza căruia CA să poată lua o hotărâre în acest sens. Singura grijă a dlui Negoiţă în această perioadă a fost achiziţia a 11 autoturisme Volkswagen noi şi a unui Volvo X 90, o cheltuială inutilă şi cu mult peste posibilităţile companiei”, potrivit unui comunicat.

Povestea fraudei a început în toamna anului 2014, când SIF Transilvania l-a recrutat pe Bruno Negoiţă, specializat în restructurări şi redresări de afaceri, pentru a selecta şi coordona echipa care urma să restructureze activitatea hotelurilor din portofoliu.

Negoiţă a respins acuzaţiile şi a justificat că angajările au fost aprobate de vicepreşedintele executiv al SIF, Radu Toia.

Planul de îmbunătăţire a performanţelor financiare urma să fie implementat de Sigma Hotel Management SA, şi avea ca obiectiv creşterea valorii de piaţă a celor opt companii unde SIF 3 deţine pachete majoritare: THR Marea Neagră, Aro Palace, Orizont Turism, Turism Covasna, THR Prahova, Tuşnad, Tratament Balnear Buziaş şi Turism Felix.

V.B.