0.3 C
București
luni, 8 martie 2021 - 8:28

Corpul de control al premierului verifică granturile pentru IMM-uri. Năsui: Jumătate din finanțările din Măsura 3, acordate pentru imobile

Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că a decis să trimită corpul de control pentru a investiga modul de acordare a finanțărilor pentru Măsura 3 de granturi pentru IMM-uri, după o discuție cu ministrul Economiei Claudiu Năsui.
”Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite”, a afirmat Cîțu. Năsui declarase mai devreme că Măsura 3 ”nu își atinge scopul pentru care a fost creată”. ”Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile”, a precizat ministrul.
Măsura 3 din programul de granturi de 1 miliard de euro, acordat de Guvern pentru sprijinirea IMM, acordă finanțări pentru investiții și totalizează 550 de milioane de euro. Granturile sunt între 50.000 de euro și 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar, iar Ministerul Economiei calculase inițial că granturile vor putea fi accesate de 5-6.000 firme sau poate chiar 7-8.000. 
”Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă Covid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”, a mai arătat Claudiu Năsui.