11.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 4:39

Corpul de control al Guvernului îi reclamă la DNA pe Ludovic Orban și Varujan Vosganian

spot_img

Cei doi foști miniștri sunt acuzați că, prin actele normative (hotărâri de guvern) inițiate și adoptate abuziv pentru finanțarea Transalpina, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 388 de milioane de lei (peste 91 de milioane de euro)

Galben Ludovic Orban_SZ

Guvernul sesizează Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru încălcarea unor prevederi legale privind contractul de modernizare a DN 67C Bengeşti-Sebeş (“Transalpina”) cu firma Romstrade. Corpul de control al Executivului a arătat că proiectul a fost promovat de foştii miniştri PNL Ludovic Orban (ministrul transporturilor) şi Varujan Vosganian (ministrul economiei), care ar fi inițiat și ar fi susținut, în mod abuziv, spre adoptare acte normative (hotărâri de guvern). Pagubele totale cauzate astfel bugetului de stat se ridică, potrivit Corpului de control al Guvernului, la peste 388 milioane lei (peste 91 de milioane de euro).

Documentele Executivului incriminează și foști directori din CNADNR și din Ministerul Transporturilor, în mandatul de ministru al lui Ludovic Orban, care au avizat documentația ce a stat la baza adoptării hotărârilor de guvern și derulării proiectului.

Astfel, în raportul de control, inspectorii Corpului de Control al premierului arată că Ludovic Orban – ministru al transporturilor, la data vizată de control – a fost cel care în 2008 a dispus executarea lucrărilor în sistem de credit-furnizor, respectiv pe baza unui împrumut contractat de constructor de la o instituţie de credit, care să fie rambursat ulterior de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finanţare, ceea ce a generat o pagubă de 388,7 milioane lei (91,050 milioane de euro).

Inspectorii mai arată că Ludovic Orban a promovat în Guvern o hotărâre având ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect, act normativ care, deşi nu a avut avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a fost contrasemnată, pentru ministrul transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Vosganian a semnat şi nota de fundamentare, deşi nu exista avizul Ministerului Economiei și Finanțelor, prin direcţiile de specialitate.

După publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern, CNADNR a achitat către constructorul Romstrade 49,9 milioane lei (peste 11 milioane de euro) – sumă ce reprezintă, de asemenea, în opinia Corpului de control al premierului, prejudiciu la bugetul de stat.

Nelu Iordache, care controlează firma de construcţii Romstrade, aflată în insolvenţă, este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. Alături de acesta sunt judecaţi firma Romstrade şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.

R.D.