marți, 20 octombrie 2020 - 12:10

Coronavirusul dispare în 70 de zile, indiferent de restricţii – Studiu revoluționar, dar controversat al unui cercetător israelian

China „comunistă” are, în pandemie, mai mulți miliardari decât SUA

Niciodată nu a fost creată atâta bogăţie în China ca în 2020, în pofida unei pandemii care a devastat economia mondială, arată un clasament...

Loturi importante de autostradă, date în folosință în acest an

Şoferii ar putea circula până la finalul anului pe încă 58 de kilometri de autostradă în România, arata rapoartele din teren ale constructorilor, potrivit...

Apel disperat al unor medici români pentru scoaterea unor medicamente nocive din tratamentul anti-COVID

Doi medici români cer imperativ eliminarea a două medicamente din protocolul de tratament împotriva COVID, din cauza efectelor adverse foarte puternice. Conf. dr. Ionuț Nistor...

Asociația Pro Consumatori, alarmă cu privire la răspândirea utilizării măștilor fashion în România

Una din cinci măşti folosită de către români pentru protecţia în faţa răspândirii virusului SARS-Cov-2 este mască fashion, avertizează reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC),...

Un studiu efectuat de un profesor de la Universitatea Tel Aviv, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare din Israel, arată că numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 atinge un maxim după circa 40 de zile de la detectarea primelor cazuri, iar după circa 70 de zile numărul cazurilor noi ajunge aproape de zero.

Studiul profesorului Issac Ben-Israel, publicat de cotidianul online Times of Israel, relevă că evoluţia virusului nu depinde de aplicarea unor măsuri guvernamentale de combatere, cum ar fi izolarea completă la domiciliu a persoanelor şi închiderea economiei.

Profesorul Ben-Israel a acordat și un interviu pe această temă unui post de televiziune din Israel, dar a fost puternic combătut, în direct, de profesorul Gabi Barbash, director de spital şi fost director general în cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel.

Deși nu are o pregătire de specialitate, fiind matematician, Isaac Ben-Israel și-a bazat studiul său exclusiv pe evaluarea din punct de vedere statistic al evoluţiei.

În acest studiu, intitulat „The end of exponential growth: The decline in the spread of coronavirus”, publicat în Times of Israel, profesorul Isaac Ben-Israel încearcă să determine dacă evoluţia numărului infecţiilor are caracter exponenţial.

Și cu, și fără izolare, aceeași evoluție

Datele analizate sunt cele referitoare la numărul total de persoane infectate şi la numărul cazurilor zilnice noi din mai multe ţări, printre care se regăsesc Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Italia, Israel, Elveţia, Franţa, Ger­mania, Spania, Taiwan şi Singapore.

„Există un declin al numărului de infecţii chiar şi în ţările care nu au izolat populaţia la domiciliu sau au plasat-o în carantină, iar acest declin este similar celui înregistrat în ţările care au apelat la izolare şi carantină”, se arată în studiu. Concluzia profesorului Ben-Israel este că ”nu se poate vorbi despre o evoluţie exponenţială a infecţiilor cu noul coronavirus”.

În interviul acordat unei agenţii locale de ştiri, profesorul Ben-Israel a recunoscut că nu ştie de ce virusul are un model similar de evoluţie atât pentru ţările care au aplicat măsuri de izolare, cât şi pentru cele care nu au aplicat măsuri de combatere.

„Poate există o legătură cu situaţia climatică sau poate că virusul are propriul său ciclu de viaţă”, a declarat profesorul israelian, potrivit bursa.ro.

Întrebat despre rata extrem de mare a mortalităţii din Italia, de circa 12%, Ben-Israel a declarat că “sistemul medical din Italia are propriile sale probleme, fără nicio legătură cu noul coronavirus” şi a amintit că “un colaps s-a înregistrat şi în 2017 din cauza gripei”.

În apariţia la televiziune alături de doctorul Gabi Barbash, profesorului Isaac Ben-Israel i s-a cerut să explice situaţia din New York. „Ultimele date arată că nu există deviaţii semnificative de la modelul de evoluţie al virusului”, a fost răspunsul său, deoarece „numărul cazurilor noi a atins un maxim şi a intrat pe o traiectorie descedentă tot după circa 40 de zile”.

Statistica din România confirmă studiul

Oare cu noul coronavirus din ţara noastră respectă modelul indicat în studiul profesorului de la Universitatea Tel Aviv? După cum arată datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT), se pare că și evoluţia cazurilor de infectare din România confirmă studiul profesorului israelian.

Primul caz a fost înregistrat în 27 februarie 2020, iar în 23 aprilie 2020 au fost raportate 9.710 cazuri. Aici s-a ajuns după o creştere exponenţială în primele 29 de zile, care s-a transformat în creştere liniară în următoarele 28 de zile.

Dacă ar fi continuat creşterea exponenţială până în prezent, atunci numărul cazurilor nu ar fi fost 9.710, ci ar fi ajuns până la circa 1,26 de milioane, adică de peste 130 de ori mai mare.

Stoparea creşterii exponenţiale a fost determinată de intrarea numărului cazurilor zilnice noi pe o traiectorie descendentă, după atingerea unui maxim de 523 de cazuri în 12 aprilie 2020, în condiţiile în care perioada de dublare a numărului total de cazuri a crescut de la circa 5 zile până la circa 15 zile, scrie ziarul Bursa.

Datele oficiale referitoare la evoluţia noului coronavirus în România arată că maximul noilor cazuri s-a atins după 47 de zile de la prima raportare. Ceea ce ar presupune să aşteptăm încă două săptămâni până la atingerea pragului de 70 de zile.

În finalul analizei sale, profesorul Isaac Ben-Israel lansează un apel pentru stoparea măsurilor de izolare şi carantină, dar susţine continuarea aplicării unor măsuri ale căror costuri sunt mult mai reduse, cum ar fi purtarea măştilor, extinderea testării populaţiei, dar şi menţinerea interdicţiei pentru adunările publice.

Mugur Mihăescu, după închiderea Horeca: „Multă baftă la alegeri, domnule președinte!”

Actorul Mugur Mihăescu reacţionează acid la anunțurile făcute de preşedintele Klaus Iohannis care şi-a reafirmat dorinţa fermă ca alegerile parlamentare să fie organizate în...

Medicii cercetează dacă COVID-19 cauzează diabet

O nouă ipoteză este verificată de medici, după un număr în creștere a cazurilor noi de diabet inregistrate după aparenta vindecare de COVID-19 a...

Analiza Science: Copiii și adolescenții au fost afectați în mod disproporționat de măsurile de blocare

Pandemia SARS-CoV-2 a adus provocări distincte în îngrijirea copiilor și adolescenților la nivel global. În mod neobișnuit pentru o infecție virală respiratorie, copiii și...

La Iași, nu mai există locuri la ATI. Spitalul lui Tătaru nu poate fi utilizat

Toate paturile de Terapie Intensivă din municipiul Iaşi care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate, şefii sistemului sanitar ieşean căutând soluţii pentru internarea cazurilor...

Managerul Spitalului Timișoara îndemna românii să aleagă politic, acum se teme că medicii vor alege pacienții

Managerul Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara, Cristian Oancea, cel care îndemna românii să meargă la vot, susține că, în actualele condiții, medicii vor ajunge...