17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 15:48
No menu items!

Coronavirusul dispare în 70 de zile, indiferent de restricţii – Studiu revoluționar, dar controversat al unui cercetător israelian

spot_img

Un studiu efectuat de un profesor de la Universitatea Tel Aviv, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare din Israel, arată că numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 atinge un maxim după circa 40 de zile de la detectarea primelor cazuri, iar după circa 70 de zile numărul cazurilor noi ajunge aproape de zero.

Studiul profesorului Issac Ben-Israel, publicat de cotidianul online Times of Israel, relevă că evoluţia virusului nu depinde de aplicarea unor măsuri guvernamentale de combatere, cum ar fi izolarea completă la domiciliu a persoanelor şi închiderea economiei.

Profesorul Ben-Israel a acordat și un interviu pe această temă unui post de televiziune din Israel, dar a fost puternic combătut, în direct, de profesorul Gabi Barbash, director de spital şi fost director general în cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel.

Deși nu are o pregătire de specialitate, fiind matematician, Isaac Ben-Israel și-a bazat studiul său exclusiv pe evaluarea din punct de vedere statistic al evoluţiei.

În acest studiu, intitulat „The end of exponential growth: The decline in the spread of coronavirus”, publicat în Times of Israel, profesorul Isaac Ben-Israel încearcă să determine dacă evoluţia numărului infecţiilor are caracter exponenţial.

Și cu, și fără izolare, aceeași evoluție

Datele analizate sunt cele referitoare la numărul total de persoane infectate şi la numărul cazurilor zilnice noi din mai multe ţări, printre care se regăsesc Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Italia, Israel, Elveţia, Franţa, Ger­mania, Spania, Taiwan şi Singapore.

„Există un declin al numărului de infecţii chiar şi în ţările care nu au izolat populaţia la domiciliu sau au plasat-o în carantină, iar acest declin este similar celui înregistrat în ţările care au apelat la izolare şi carantină”, se arată în studiu. Concluzia profesorului Ben-Israel este că ”nu se poate vorbi despre o evoluţie exponenţială a infecţiilor cu noul coronavirus”.

În interviul acordat unei agenţii locale de ştiri, profesorul Ben-Israel a recunoscut că nu ştie de ce virusul are un model similar de evoluţie atât pentru ţările care au aplicat măsuri de izolare, cât şi pentru cele care nu au aplicat măsuri de combatere.

„Poate există o legătură cu situaţia climatică sau poate că virusul are propriul său ciclu de viaţă”, a declarat profesorul israelian, potrivit bursa.ro.

Întrebat despre rata extrem de mare a mortalităţii din Italia, de circa 12%, Ben-Israel a declarat că „sistemul medical din Italia are propriile sale probleme, fără nicio legătură cu noul coronavirus” şi a amintit că „un colaps s-a înregistrat şi în 2017 din cauza gripei”.

În apariţia la televiziune alături de doctorul Gabi Barbash, profesorului Isaac Ben-Israel i s-a cerut să explice situaţia din New York. „Ultimele date arată că nu există deviaţii semnificative de la modelul de evoluţie al virusului”, a fost răspunsul său, deoarece „numărul cazurilor noi a atins un maxim şi a intrat pe o traiectorie descedentă tot după circa 40 de zile”.

Statistica din România confirmă studiul

Oare cu noul coronavirus din ţara noastră respectă modelul indicat în studiul profesorului de la Universitatea Tel Aviv? După cum arată datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT), se pare că și evoluţia cazurilor de infectare din România confirmă studiul profesorului israelian.

Primul caz a fost înregistrat în 27 februarie 2020, iar în 23 aprilie 2020 au fost raportate 9.710 cazuri. Aici s-a ajuns după o creştere exponenţială în primele 29 de zile, care s-a transformat în creştere liniară în următoarele 28 de zile.

Dacă ar fi continuat creşterea exponenţială până în prezent, atunci numărul cazurilor nu ar fi fost 9.710, ci ar fi ajuns până la circa 1,26 de milioane, adică de peste 130 de ori mai mare.

Stoparea creşterii exponenţiale a fost determinată de intrarea numărului cazurilor zilnice noi pe o traiectorie descendentă, după atingerea unui maxim de 523 de cazuri în 12 aprilie 2020, în condiţiile în care perioada de dublare a numărului total de cazuri a crescut de la circa 5 zile până la circa 15 zile, scrie ziarul Bursa.

Datele oficiale referitoare la evoluţia noului coronavirus în România arată că maximul noilor cazuri s-a atins după 47 de zile de la prima raportare. Ceea ce ar presupune să aşteptăm încă două săptămâni până la atingerea pragului de 70 de zile.

În finalul analizei sale, profesorul Isaac Ben-Israel lansează un apel pentru stoparea măsurilor de izolare şi carantină, dar susţine continuarea aplicării unor măsuri ale căror costuri sunt mult mai reduse, cum ar fi purtarea măştilor, extinderea testării populaţiei, dar şi menţinerea interdicţiei pentru adunările publice.