15.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 20:13

“Cornul şi laptele” s-ar putea transforma în “Banane şi lapte”

spot_img

Fructe în şcoli, banane şi lapte se numeşte noul program pe care autorităţile vor să îl implementeze în şcoli, pentru a-i încuraja pe copii să consume fructe.

Regulamentul european al programului care îşi propune să-i încurajeze pe copii să mănânce fructe a fost modificat, astfel încât autorităţilor locale li se permite să schimbe tipul de fructe, cu condiţia să se încadreze în suma alocată programului.

 În România, limita valorii zilnice a unui fruct este de 45 de bani, inclusiv TVA, la fel ca în 2014. Fondurile alocate ţării noastre prin acest program, pentru 2016 – 2017, sunt de 66 milioane de lei. Reprezentanţii ministerelor implicate susţin că bananele ar putea lua locul merelor pe care le primesc elevii, în anul şcolar viitor. Iar dacă se doreşte, în locul laptelui se pot da produse procesate – iaurt, brânzeturi.

Astfel, autorităţile locale împreună cu şcolile stabilesc programul, iar ministerul Agriculturii transferă sumele necesare.

Schema se numeşte Fructe în şcoli, banane şi lapte, că s-au unificat, e adevărat că un copil de la ţară s- ar putea să prefere o banană, care e mai hrănitoare decât un măr, iar cei de la oraş o să prefere merele, dar există un mare semn de întrebare: de ce nu reuşim să livrăm aceste mere? De multe ori sunt provenite din import.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii