11.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 22:32
No menu items!

Corlățean: Pozițiile revizioniste nu pot fi acceptate în UE

spot_img

 Miercuri se împlinesc 94 de ani de la Tratatul de la Trianon

titus-corlatean

Orice încercare de rescriere a istoriei, de aducere în discuţie a unor poziţii revizioniste, nu poate fi acceptată astăzi, în Uniunea Europeană, mai ales în contextul crizei din Ucraina, a transmis ministrul de Externe Titus Corlățean, într-un comunicat al MAE.

Contextul este împlinirea a 94 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a însemnat inclusiv recunoaşterea internaţională a Marii Uniri realizate la 1 decembrie 1918.

”Tratatul de la Trianon constituie un document politic şi legal de o importanţă deosebită pentru naţiunea română şi el trebuie salutat de fiecare dată cum se cuvine”, a spus Titus Corlăţean, potrivit unui comunicat al MAE.

În mesaj, se arată că Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfinţirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci şi confirmarea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţia majoritară în acest teritoriu.

De asemenea, a fost consacrat dreptul la autodeterminare al popoarelor din Imperiul Austro-Ungar, care a permis naţiunilor care trăiau în acest imperiu  să-şi formeze, după Primul Război Mondial, propriile state naţionale.

Corlățean spune că participarea reprezentanţilor minorităţii maghiare la guverne succesive în România a consfinţit ”un model de soluţionare a problemelor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale extrem de apreciat” în UE.

”În acest context, Guvernul României susţine necesitatea continuării Parteneriatului Strategic dintre România şi Ungaria într-un spirit european,  în folosul cetăţenilor ambelor state, într-o Uniune Europeană puternică şi stabilă”, se mai arată în comunicatul citat.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, stat învins, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar.

Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte. Tratatul a intrat în vigoare la 26 iunie 1921.

În Ungaria, partidul de guvernare FIDESZ are un discurs naționalist, cerând oficial autonomie pentru minoritățile din România și Slovacia, o atitudine considerată drept inamicală. Partidul Jobbik, a doua forță politică potrivit rezultatelor de la europarlamentare, are un discurs fățiș revizionist.

Vlad Bârleanu