23.6 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 14:02
No menu items!

Corlăţean: Suntem interesaţi în a avea o prezenţă militară americană mai substanţială în România şi o bază militară permanentă a NATO

spot_img

titus-corlatean

România are nevoie de o prezenţă militară americană mai substanţială, ținând cont că reprezintă flancul estic al NATO, a declarat, într-un interviu, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, subliniind că Bucureştiul speră chiar la o baza militară permanentă a Alianţei.

Suntem interesaţi în a avea o prezenţă militară a SUA mai substanţială în România. Suntem prima ţară în care va fi amplasat sistemul de apărare antirachetă. În 2015, sistemul va fi operaţional (în România). Suntem interesaţi în a avea o prezenţă economică, militară şi politică puternică a Statelor Unite în România

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean,

interviu Washington Post

Ministrul de Externe a adăugat că România reprezintă flancul estic al NATO şi are nevoie de sprijin, deoarece „ameninţarea rusească este o realitate”. „Aşteptările noastre sunt pentru o prezenţă militară americană mai substanţială în România şi, poate, pentru o bază militară permanentă a NATO”, a subliniat şeful diplomaţiei.

Titus Corlăţean a mai spus că Bucureştiul s-a aflat printre aliaţii care au pledat „pentru o prezenţă militară mai puternică şi mai rapidă a aliaţilor în flancul estic pentru a consolida încrederea României, Poloniei şi ţărilor baltice în securitatea colectivă, care este garantată de Alianţă”.

Ministrul de Externe a declarat că încrederea opiniei publice este „consolidată” de acţiuni precum zborurile de supraveghere AWACS, de recentele exerciţii militare la care au participat şi avioane americane F-16, de anunţul Canadei privind trimiterea a şase avioane de luptă F-18 Hornet în România sau de exerciţiile militare din Marea Neagră la care iau parte nave militare americane şi franceze.

„Asta consolidează încrederea opiniei publice. Este extrem de important că avem o prezenţă americană solidă în ţările noastre, inclusiv în România”, a punctat ministrul de Externe, subliniind că nu este îngrijorat pentru România, însă este îngrijorat pentru Ucraina, R. Moldova şi Georgia.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, Ministrul de Externe Titus Corlăţean a avut miercuri o întrevedere cu Jake Sullivan, asistentul adjunct al preşedintelui SUA şi consilier pentru securitate naţională al vicepreşedintelui SUA, pe necesitatea sporirii prezenţei militare americane, în linia continuării măsurilor adoptate în plan bilateral, ocazie cu care au fost abordate subiecte de interes pentru România şi SUA. Un punct  de discuție important l-a reprezentat stadiul şi perspectivele dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic dintre cele două state.

„A fost realizat un schimb substanţial de evaluări în conexiune cu evoluţiile din imediata vecinătate a României şi Marea Neagră, precum şi în ceea ce priveşte cele mai bune modalităţi de cooperare între SUA şi România în acest context”, se arată în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul român al afacerilor externe a menționat elementele centrale ale dimensiunii de securitate din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, „accentuând cooperarea excelentă cu SUA pe toate palierele politico- militare”. „A insistat în mod deosebit pe necesitatea sporirii prezenţei militare americane, în linia continuării măsurilor adoptate deja în plan bilateral: vizitele unor nave militare americane în porturi româneşti şi derularea, în comun, de exerciţii navale, aeriene şi terestre, menite să consolideze dimensiunea apărării colective”, se arată în comunicat.

Totodată, demnitarul român a informat partea americană în legătură cu ultimele dezvoltări pe linia operaţionalizării sistemului de apărare antirachetă din ţara noastră, găzduit la Deveselu.

„În contextul în care a subliniat nevoia ca statele membre să exprime o susţinere consistentă pentru ţările cu aspiraţii europene şi euro-atlantice din cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv pe linia continuării eforturilor de apropiere de structurile UE şi NATO, ministrul român al afacerilor externe a insistat asupra provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova, efortului României pentru susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic şi energetic, precum şi asupra nevoii de coordonare cu partenerul american în acest sens”, se mai arată în comunicat.

Oficialul american a reiterat înţelegerea autorităţilor de la Washington privind importanţa rolului României, atât ca partener strategic al SUA, cât şi în context regional, precum şi sprijinul pentru consolidarea unei prezenţe americane în România şi în regiune. „În acelaşi timp, apreciind susţinerea autorităţilor române în promovarea unor sancţiuni eficiente la adresa Federaţiei Ruse, a insistat asupra necesităţii unei abordări unitare SUA-UE în acest domeniu”, se precizează în comunicat.

C.A.