16.1 C
București
luni, 27 mai 2024 - 0:17
No menu items!

Corlățean: Violenţa împotriva cetăţenilor din Est decurge din retorica xenofobă

spot_img

Ministrul de externe a criticat, miercuri, retorica populistă și xenofobă a politicienilor vest-europeni

titus-corlatean

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, că există o suspiciune foarte serioasă că actele de violenţă împotriva unor cetăţeni din Europa Centrală şi de Est, inclusiv români, au o explicaţie care decurge din retorica politică xenofobă şi populistă.

Am exprimat în termeni foarte clari aşteptările României, ale Guvernului român, pentru ca autorităţile să desfăşoare o anchetă judiciară imparţială, independentă şi care să spună foarte clar ceea ce s-a întâmplat. Cei responsabili de comiterea unor acte de violenţă absolut inacceptabile trebuie să răspundă potrivit legii franceze, în faţa legii. Eu sper că viaţa tânărului (adolescentul bătut crunt la Paris – n.r.) va fi salvată, nu contează nici etnia, nu contează nici posibila faptă de care a fost acuzat – există instrumente judiciare, legale, care pot fi folosite dacă cineva încalcă legea, dar trecerea de o linie roşie şi punerea în pericol a vieţii unui om sunt chestiuni absolut inacceptabile, trebuie pedepsite potrivit legii.

Titus Corlățen
ministrul afacerilor externe

Şeful diplomaţiei române a precizat că a salutat „declaraţiile la cel mai înalt nivel politic de la Paris„, dar aşteaptă „acţiuni concrete şi pedepsirea celor vinovaţi„.

În plus, ministrul de externe a criticat retorica populistă a politicienilor vest-europeni.

Vom vedea ce va spune ancheta, dar există o suspiciune foarte serioasă că acest tip de acte de violenţă împotriva unor cetăţeni din Europa Centrală şi de Est, inclusiv români, care nu sunt singulare, aceste acţiuni au într-o anumită măsură şi o explicaţie care decurge din retorica politică xenofobă, populistă şi nu o dată rasistă din partea unor politicieni din statele europene.

Titus Corlățen
ministrul afacerilor externe

Titus Corlăţean a declarat, marţi, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV că este „deranjant” că Ambasada de la Paris a aflat din presă de cazul minorului linşat şi nu de la autorităţile franceze, subliniind că politicienii vest-europeni trebuie să stopeze reacţiile rasiste.

R.D.